Vijesti

PPDIVUT BiH: Sindikat mora imati svoje mjesto u procesu evropskih integracija

05.07.2008. 09:48 / Izvor: Fena

U kompaniji Mlin i pekara d.d. Ljubače kod Tuzle u četvrtak je održana proširena sjednica Glavnog odbora sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i industrijskoj proizvodnji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH).

Ocijenjeno je da su organi i aktivisti Sindikata PPDIVUT BiH postigli dobre rezultate u riješavanju brojnih problema svoga članstva, ali i u organizacijama međunarodnog sindikalnog pokreta.

Pozitivno je ocijenjeno potpuno sindikalno organizovanje radnika u grupacijama MIMS Sarajevo, Klas Sarajevo i Sarajevska pivara, kao i incijativa zajedničkog sindikalnog Koordinacionog tijela da se prioritetne sindikalne aktivnosti realizuju kroz proces kolektivnog pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora na nivou grupacija.

Uporedo s tim će se realizovati i procedure za izbor vijeća zaposlenika u svakom pravnom subjektu u okviru ovih grupacija.

Posebno je bilo riječi o ulozi sindikata u procesima evropskih integracija. Istaknut je energičan zahtjev za uključivanjem sindikata poljoprivredno – prehrambenog sektora u procese priprema za evropske integracije, pri čemu je oštro kritikovano dosadašnje ponašanje bh. vlasti koji nisu otvorili mogućnosti sindikatu za učešće u ovim poslovima, za razliku od vlada nekih država u okruženju.

Ukazujući na ove propuste bh. vlasti, pogotovo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, energično je zahtijevano da sindikat mora imati mjesto i prostora u procesima evropskih integracija.

Definisan je zahtjev Vijeću ministara BiH da se hitno omogući Sindikatu PPDIVUT BiH da uputi svoje predstavnike u određene komisije, čiji će prevashodni zadatak biti priprema poljoprivredno-prehrambenog sektora za ulazak u evropske integracije.

U suprotnom, zaključeno je, ovaj sindikat će razmotriti mjere djelovanja prema vlastima u BiH u čijoj su nadležnosti evropske integracije, uz odgovarajuću pomoć i saradnju u tome sa odgovarajućim svjetskim i evropskim sindikalnim asocijacijama čiji je punopravan član, saopćeno je u petak iz Sindikata PPDIVUT BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti