Praksa i iskustvo NVO sektora u istraživačkim projektima

25.12.2019. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Praksa i iskustvo NVO sektora u istraživačkim projektima

Udruženje LiNK u svojim prostorijama ugostilo studente 3. godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u pratnji profesora Veldina Ovčine.

Udruženje LiNK u svojim prostorijama ugostilo studente treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u pratnji profesora Veldina Ovčine.

Ovom prilikom Alisa Gekić, direktorica i Majda Penava, stručni saradnik za podršku poslovnom sektoru studentima SU predstavile misiju i ciljeve udruženja te strateške pravce rada.

Istaknuto je kako udruženje LiNK ima uspješnu dugogodišnju saradnju sa Univerzitetom „Džemal Bijedić“ kroz podršku stručnoj praksi i usavršavanju studenata, pri unapređenju nastavnih planova, provedbi projekata, marketing i poslovnih planova te drugih aktivnosti.

"Vođeni misijom da se ekonomski razvoj bazira na kvalitetnom i stručnom kadru, veliku pažnju posvećujemo obrazovanju i zapošljavanju. Trudimo se biti "link" (poveznica) u pravom smislu riječi te konstantno raditi na uvezivanju i umrežavanju različitih interesnih skupina (mladih osoba, studenata, poslodavaca,  institucija, nevladinih organizacija, medija i dr.)", istakla je Gekić.

Posebna pažnja je posvećena projektu "Zajednički napori za 5% manje otpada", čija je implementacija započela u oktobru 2019. godine u okviru programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora koji finansira Delegacija Evropske Unije u BiH. U okviru ovog projekta trenutno se provodi situaciona analiza upravljanja otpadom na području 6 opština iz BiH i CG pri ćemu je studentima predstavljena metodologija istraživanja te preliminarni rezultati.

Predstavljeni su i rezultati analize mjerenja zadovoljstva korisnika usluga LiNK kao pozitivan primjer korištenja savremenih statističkih i matematičkih metoda u poslovnim procesima, što je izazvalo posebnu pažnju studenata budući da isti rade na vlastitim istraživačkim projektima. 

Kroz interaktivnu diskusiju i praktične primjere razmijenjena su iskustva i praksa u istraživanju tržišta, te važnost upotrebe savremenih metoda prilikom donošenja poslovnih odluka.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što naši studenti imaju priliku vidjeti kako se u praksi obavljaju određeni zadaci i koliko je bitan temelj, koji stiču tokom svog studija. Zahvaljujem udruženju LiNK na nesebičnoj podršci i radujem se nastavku saradnje", istakao je prof. Ovčina.

Obzirom na iskazan interes studenata za pokretanje vlastitog posla, istaknuto je kako će Udruženje LiNK pružiti podršku svim studentima ali i mladim ljudima sa poduzetničkim idejama pri njihovim poduzetničkim poduhvatima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti