Prava potrošača u BiH najčešće se krše na tržištu telekom operatera

13.03.2020. 08:27 / Izvor: Fena
Prava potrošača u BiH najčešće se krše na tržištu telekom operatera

Ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH kažu da se najučestalija trenutna kršenja prava potrošača u BiH događaju na tržištu telekom operatera.

Ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH su povodom Svjetskog dana potrošača, koji se obilježava 15. marta, saopćili da se najučestalija trenutna kršenja prava potrošača u Bosni i Hercegovini događaju na tržištu telekom operatera.

 

Tu su prisutni jednostrano mijenjanje bitnih elemenata ugovora (npr. cijene usluge) i sustavno diskriminiranje potrošača (novih i starih korisnika telekom usluga), navode u saopćenju ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH.

Kažu da komunalni sektor u uvjetima globalne zdravstvene i okolišne krize posluje bez uvažavanja osnovnih potrošačkih prava, između ostalog i prava na izbor, dok se u sektoru maloprodaje samovoljno odbacuju prigovori potrošača.

Stoga je danas svaki potrošač, po njihovom mišljenju, dužan i ovlašten voditi brigu o svojima potrošačkim interesima i inzistirati na njihovoj provedbi i zaštiti svim pravnim i društveno prihvatljivim sredstvima.

Svjetski dan potrošača prilika je da se uvijek iznova ukaže na stanje u oblasti zaštite potrošača, te značaj i ulogu koju potrošač ima kao generator gospodarstva i regulator tržišta.

Prava potrošača su široko definirana i kreću se od prava na izbor, do prava na život i rad u zdravoj i održivoj okolini. Svjedoci smo da danas potrošačka prava po svom značaju poprimaju karakter temeljnih ljudskih prava, budući da bez njihovog zadovoljenja pojedinac ne može sudjelovati u modernim društvenim tijekovima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti