Pravična raspodjela sirovine ključ opstanka drvoprerađivača

13.12.2017. 09:28 / Izvor: SRNA
Pravična raspodjela sirovine ključ opstanka drvoprerađivača

Svi novi kupci koji se pojavljuju vezano za potrebu za sortimentima treba da budu tretirani pod istim uslovima, rekao je Zubić

Udruženje drvoprerađivača "Romanija" dalo je podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Javnom preduzeću "Šume Srpske" u poštivanju utvrđenih kriterijuma pri raspodjeli sirovine od 120.000 metara kubnih, koliko se cijeni da je godišnje potrebno da bi se održala proizvodnja.

Primjena Odluke o utvrđivanju kriterijuma i način raspodjele šumskih drvnih sortimenata bila je tema današnje proširene sjednice Privrednog foruma opštine Sokolac kojoj su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić, izvršni direktor za komercijalne poslove Javnog preduzeća "Šume Srpske" Slaven Gojković i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Član Upravnog odbora Udruženja drvoprerađivača Sokolac Radivoje Čajević rekao je Srni da je osnovni razlog za sazivanje ovog skupa postizanje dogovora sa predstavnicima resornog ministarstva i "Šuma Srpske" o pravičnoj raspodjeli šumskih drvnih sortimenata u skladu sa instalisanim kapacitetima na području opštine Sokolac i Romanijske regije.

Čajević je izrazio nadu da će se ranije donesena Odluka o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele sirovine dosljedno primjenjivati i nakon pojave novih drvoprerađivačkih kapaciteta na Sokocu, bez uvođenja privilegija za bilo kog drvoprerađivača.

Zubić je rekao da su Romanija i Sokolac područja gdje su šumarstvo i drvoprerada osnov života i da je zato jako važno riješiti pitanja vezana za sigurno snabdijevanje drvoprerađivačkih kapaciteta sirovinom.

"Svi novi kupci koji se pojavljuju vezano za potrebu za sortimentima treba da budu tretirani pod istim uslovima, odnosno da se utvrđena pravila primjenjuju i na njih, što znači da novi kupci moraju imati ispunjene minimalne tehničke uslove za funkcionisanje te firme, kao i da se boduju po kriterijima kako bi svi bili jednaki i ravnopravni u ovome poslu", rekao je Zubić novinarima.

Izvršni direktor za komercijalne poslove "Šuma Srpske" Slaven Gojković istakao je da ovo javno preduzeće postupa po uputstvima resornog ministarstva i s tim u vezi se svi novi kupci boduju po istim kriterijima.

I načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica dao je podršku resornom ministarstvu i "Šumama Srpske" u dosadašnjoj dobroj primjeni odluke o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodje šumskih drvnih sortimenata.

"Javno preduzeće `Šume Srpske` u ovoj godini je u potpunosti izmirilo svoje obaveze po ugovorima prema drvoprerađivačima sa područja opštine Sokolac i danas je data podrška takvom načinu rada i odnosu prema drvoprerađivačkoj industriji koja je od vitalnog interesa za opštinu Sokolac jer je već niz godina nosilac razvoja ove opštine", istakao je Bjelica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti