Pravna i porezna problematika poslovanja stranih pravnih lica u BiH

22.04.2018. 20:02 / Izvor: Akta.ba
Pravna i porezna problematika poslovanja stranih pravnih lica u BiH

Stručnom skupu su prisustvovali predstavnici multinacionalnih kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini, službenici poreske uprave i ministarstva finansija.

Fiskalno udruženje – IFA u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa PwC Sarajevo,  bilo je domaćin stručnog skupa na temu "Registracija i oporezivanje poslovnih jedinica stranih pravnih lica u BiH", održanog 19.04.2018. godine u Unitic poslovnom centru u Sarajevu.

Ovo je prva u nizu planiranih aktivnosti u 2018. godini, koje će se organizovati sa ciljem da se učesnicima, ali i široj javnosti, ukaže na značaj određenih tema iz oblasti poreza, sa stanovišta različitih zakonskih  rješenja i prakse u okviru BiH, te međunarodnih poreskih pravila, kao i problema u praktičnoj primjeni.

Stručnom skupu su prisustvovali predstavnici multinacionalnih kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini, službenici poreske uprave i ministarstva finansija,  konsultantske kuće, te advokati. 

Učesnici su upoznati sa ciljevima i djelatnostima Fiskalnog udruženja u Bosni i Hercegovini i Međunarodne fiskalne asocijacije (IFA), te aktivnostima PwC u Bosni i Hercegovini, nakon čega su održane prezentacije o pravnoj i poreznoj problematici poslovanja stranih pravnih lica u BiH. Učesnici su sa svojim komentarima značajno doprinijeli kvaliteti održanog skupa, te je zaključeno da su ovakvi događaji jako bitni sa aspekta razmjene informacija iz prakse, mišljenja i prijedloga za poboljšanje propisa i ukupnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

Fiskalno udruženje – IFA u Bosni i Hercegovini osnovano je 2016. godine sa ciljem proučavanja i zalaganja za unapređenje poreskog prava i poreske legislative u BiH, kao i međunarodnog i uporednog prava u oblasti javnih finansija, naročito međunarodnog i uporednog fiskalnog prava, te finansijskih i ekonomskih aspekata oporezivanja. Udruženje okuplja stručnjake iz javnog, privatnog i akademskog sektora sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine koji se bave fiskalnim pitanjima, te pruža jedinstvenu platformu za razmjenu mišljenja i stavova, uzimajući pri tom u obzir različita okruženja i organizacije iz kojih članovi dolaze. Udruženje je ubrzo nakon osnivanja dobilo status ogranka Međunarodne fiskalne asocijacije (IFA), jedine nevladine međunarodne organizacije koja se bavi fiskalnim pitanjima, a da pri tom nije vezana ni za jedan sektor. IFA je osnovana 1938.  godine sa sjedištem u Holandiji i trenutno broji preko 12.500 članova iz 116 zemalja, sa ograncima u 70 zemalja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti