Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prebijanje dugova čupa privredu iz nelikvidnosti

05.05.2014. 07:45 / Izvor: Nezavisne novine

Registracija učesnika Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, koji treba da omogućiti zakonski regulisano "prebijanje" dugova u cilju poboljšanja likvidnosti domaće privrede, okvirno bi trebalo da startuje od početka juna ove godine, dok je prva obavezna kompenzacija planirana za oktobar ove godine, potvrdili su iz Banjalučke berze.

Međutim, ukoliko se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, postoji mogućnost da već u avgustu, prije obavezne, bude organizovana i dobrovoljna multilateralna kompenzacija, od koje svi učesnici u ovom procesu očekuju da smanji potraživanja privrede u RS i tako je povede ka likvidnosti. Pored toga, treba reći da već sada postoji velika zainteresovanost privrednika, koji u sve većem broju traže informacije o početku konačne uspostave ovog sistema.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je teško ocijeniti koliko tačno uspostava sistema za multilateralne kompenzacije i cesije može uticati na smanjenje iznosa kratkoročnih potraživanja privrede u RS, koja su faktički kao dva budžeta RS.

"Međutim, sigurno je da će taj iznos djelimično biti smanjen uspostavom tog sistema", rekao je Blagojević. On je dodao da su do sada imali veliki broj upita privrednika, navodeći da postoji velika zainteresovanost privede da se preko tog zakona upravo riješe nagomilana dugovanja, odnosno potraživanja koja međusobno imaju.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da je Berza, u skladu sa zakonom, utvrdila Nacrt uputstva kojim se detaljnije uređuje jedinstveni sistem za multilateralne kompenzacije i cesije. Prema njegovim riječima, u narednom periodu, tačnije od maja do jula, planirano je povezivanje banaka, berzanskih posrednika i računovodstvenih agencija sa sistemom, a u periodu od maja do avgusta edukacija učesnika sistema.

 Postoji velika zainteresovanost privrednika za sistem multilateralnih kompenzacija i cesija

"Prva obavezna multilateralna kompenzacija planira se za oktobar ove godine, a detaljan raspored u vezi sa učešćem u ovoj kompenzaciji utvrdiće se posebnom odlukom Vlade RS", rekao je on.

Miloš Todorović, iz Udruženja ekonomista RS - SWOT, kazao je da je sasvim sigurno da takva vrsta aranžmana treba da se uradi.

"Sigurno je da bi uspostava tog jedinstvenog sistema trebalo da doprinese tome da se smanje potraživanja privrede, ali u kom iznosu, ne znam, mada mislim da će to Vlada raditi dozirano", kazao je on i dodao da se nada da će ovaj proces zaživjeti i da će se raditi u kontinuitetu, jer, kako je ocijenio, "bez toga i sličnih poteza privreda bukvalno diše na škrge".

Podsjećamo da je Narodna skupština RS, krajem februara ove godine, usvojila Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, kojim se uređuje pravni okvir za njihovo sprovođenje i prodaju potraživanja u RS, a gdje organizator sistema može biti berza. Kako je tada navedeno, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi poboljšanja likvidnosti realnog sektora RS.

Multilateralna kompenzacija predstavlja način prestanka potraživanja i obaveza učesnika koji su prijavili svoje obaveze, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u "krugu".

Pored toga, multilateralna cesija je višestruko sukcesivno ustupanje određenog potraživanja između učesnika, pri čemu se obaveze učesnika koji su ustupili potraživanje gase, a predmetno potraživanje preuzima krajnji prijemnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti