Pred početak sezone: Građevinare očekuju veće cijene armature

19.03.2018. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Pred početak sezone: Građevinare očekuju veće cijene armature

Građevinska sezona samo što nije počela, a ako je suditi prema dešavanjima na tržištu građevinare čekaju brojna iznenađenja.

Građevinska sezona samo što nije počela, a ako je suditi prema dešavanjima na tržištu građevinare čekaju brojna iznenađenja, te bi tako moglo doći i do poskupljenja građevinskog materijala, u prvom planu armature koja se koristi za ojačavanje (armiranje).

Pojedini građevinari su već zabrinuti, jer bi se to moglo odrazititi na njihovo poslovanje, dok drugi vjeruju da to neće biti veliki šok, jer se zadnjih godina ta poskupljenja dešavaju planirano.

Mahir Hamidović iz firme Bosman kaže kako ta povećanja najčešće u feninzima, tako da se to u konačnici sve naplati od investitora.

Sekretar za građevinarstvo u Privrednoj komori FBiH Dženana Hodžić kaže da je vrlo moguće da dođe do većih cijena armature, što je rezultat informacija sa kojim Udružeje raspolaže.

Prema njenim navodima neće poskupjeti armaturu do kraja marta, ali je vrlo moguće da će se to desiti u aprilu ove godine sa početkom građevinske sezone.

Ovakva poskupljenja nisu iznenađujuća s obzirom da je zadnjih godina došlo do pojačane stanogradnje, a samim tim i do ponude i potražnje koja diktira cijene na tržištu.

"U građevinske sezone logično je da dođe do poskupljenja armature koja se puno i izvozi", pojašnjava  Hodžić.

Što se tiče stanogradnje očekuje do kraja godine da će rasti i ići uzlaznom krivuljom. Samim tim ići će i potrošnja građevinskog materijala. Kod niskogradnje u planu su veliki projekti i u igri su i velike količine novca ukoliko iste ne blokira politika.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti