al
Preda: BiH ignoriše upozorenja iz Brisela

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Preda: BiH ignoriše upozorenja iz Brisela

06.12.2018. 08:15 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici/e Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH sastali su se juče u Briselu sa Cristianom Danom Predom, izvjestiocem Evropskog parlamenta (EP) za BiH. Iz inicijative podsjećaju da Komisija za vanjske poslove Evropskog parlamenta sutra glasa o nacrtu Izvještaja EP o Bosni i Hercegovini.

"Izvjestilac Evropskog parlamenta je potcrtao da je pasivnost političkih aktera u BiH kada su u pitanju EU integracije dovela do toga da EU naprosto nema sagovornike u BiH. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je trebao biti ključna tačka u komunikaciji evropskih i domaćih parlamentaraca, i dalje ne funkcioniše", navodi se u saopćenju.

Pored toga, kako podsjećaju iz Inicijative za monitoring EU integracija, "BiH još uvijek nije imenovala Šefa misije pri EU, što znači da zvaničnici EU u Briselu ne mogu da ostvare adekvatnu komunikaciju sa našim institucijama."

Zaključak koji navode iz Inicijative je da se BiH ne ponaša kao država zainteresovana za EU integracije, s obzirom da "nismo u stanju ni da imenujemo Šefa misije pri toj organizaciji."

Osim što ne pokazuju nikakvu inicijativu, predstavnici vlasti u BiH i dalje ignorišu ozbiljne izazove koji im predstoje u narednoj godini. 

Preda navodi da je o tome već razgovarao sa određenim bh. parlamentarcima, ali niko od njih nije poduzeo nikakve korake, niti pokrenuo tu temu u javnosti.

"Upozoravao sam ih da su evropski izbori naredne godine, te da im izmiče i posljednja prilika da Evropski parlament i Evropska komisija učine nešto pozitivno za BiH u ovom sazivu. Međutim, ne vidimo nikakvu reakciju na to upozorenje", navodi on, dodajući da ništa bolja situacija nije ni sa vrhom izvršne vlasti u BiH.

Na sastanku je zaključeno da svi relevatni politički akteri moraju prestati ignorisati upozorenja koja stižu iz Brisela ako zaista postoji volja da se nastavi proces EU integracija. U prethodnom periodu, civilno društvo u BiH se pokazalo kao mnogo aktivnije i zainteresovanije za proces EU integracija u odnosu na zvanične institucije BiH, što je jasan pokazatelj da se odnos i ponašanje institucija i njihovih predstavnika i predstavnica mora temeljno promijeniti u predstojećem mandatu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti