PREDA: Počinje realizacija projekta "Biciklom za turizam bez granica"

10.01.2011. 10:02 / Izvor: eKapija.ba
PREDA: Počinje realizacija projekta 'Biciklom za turizam bez granica'

Delegacija Evropske komisije u BiH i Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor "PREDA-PD" potpisale su ugovor o dodjeli granta za implementaciju projekta "Biciklom za turizam bez granica" (BIKE 4 TWF), koji će se finansirati iz fonda IPA, II komponenta - Program prekogranične saradnje / Cross border cooperation (CBC).

Projekat je namijenjen razvoju turizma u pograničnom području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, konkretno na području Nacionalnog parka Kozara i Parka prirode Lonjsko polje, saopćila je Agencija PREDA.

Projekat obuhvata uređenje 15 kilometara puta u okviru Nacionalnog parka Kozara koji će biti uređen za potrebe biciklističke staze na ruti od Mrakovice do graničnog prelaza u Kozarskoj Dubici, gdje će se spojiti sa postojećom biciklističkom stazom u Hrvatskoj.

Istovremeno, sa hrvatske strane, u Parku prirode Lonjsko polje kvalitet biciklističke staze će biti poboljšan. Biciklističke staze će biti označene biciklističkom signalizacijom, u skladu sa standardom Evropske biciklističke federacije EuroVelo i biće uključene u mrežu evropskih biciklističkih puteva, što će obezbijediti konstantan porast posjetilaca u čitavom regionu. Vrijeme realizacije projekta je 24 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost iznosi 330,067.66 eura., od čega je vrijednost projekta u BiH 137,378.21 eura.

Projekat ima za cilj da poveća konkurentnost lokalnog turizma u oba regiona kroz poboljšanje kvaliteta postojećih resursa i intenziviranje njegove promocije koristeći inovativne marketinške tehnike. Jačanjem komunikacije i saradnje lokalnih zainteresovanih strana, uspostavljenih tokom sprovođenja aktivnosti ovog projekta, ostvariće se povećana konkurentnost za cijeli pogranični region. Ova saradnja se neće odnositi samo na turizam, već i na druge segmente privrede koje su slične za obje strane. Takođe, dodavanje novih usluga postojećih turističkih proizvoda u oba regiona će uticati na njihovu atraktivnost i rezultiraće povećanim brojem posjetilaca.

Vodeći parteri u ovom projektu su Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije "SI-MO-RA" i Agencija za ekonomski razvoj Opštine Prijedor "PREDA-PD", zajedno sa svojim partnerima koje izmedu ostalih cine Nacionalni park Kozara, Turistička organizacija opštine Prijedor i Turisticka organizacija Kozarske Dubice u BiH, te Park prirode Lonjsko polje, Turistička organizacija Sisačko-moslovačke županije, opština Hrvatska Kostajnica i opština Jasenovac u Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti