Predat plan prilagođavanja upravljanja otpadom Općine Goražde

12.06.2014. 08:33 / Izvor: eKapija.ba
Predat plan prilagođavanja upravljanja otpadom Općine Goražde

Rješenjem plana prilagođavanja upravljanja otpadom općine Goražde se nastavlja implementacija konačnog opredjeljenja ka regionalnom konceptu u skladu sa prostornim planom BPK-a i federalnim planom upravljanja otpadom.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović boravio je sa saradnicima u Sarajevu, gdje se u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma sastao sa Mladenom Rudežom, pomoćnikom federalne ministice Đurić, te Josipom Dolušićem, savjetnikom Ministrice.

Cilj sastanka bili su razgovori o rješenju otvorenog pitanja odlaganja otpada, što je problem s kojim se općinske vlasti bave već duži vremenski period, a aktivnosti po tom pitanju su ovih dana ponovo intenzivirane što bi trebalo dovesti do konačnog rješenja ovoga gorućeg problema.

Rješenjem plana prilagođavanja upravljanja otpadom općine Goražde se nastavlja implementacija konačnog opredjeljenja ka regionalnom konceptu u skladu sa prostornim planom Bosansko-podrinjskog kantona i federalnim planom upravljanja otpadom.

Općina radi na rješenju deponije Trešnjica, što je uslovljeno prethodnim rješavanjem i saniranjem postojećih deponija na području općine Goražde.

"Neophodno je implementirati set od pet postojećih zakona koji tretiraju ovu oblast, te ispuniti sve obaveze koje se tiču implementacije istih. Neophodno je da općine dobijaju dovoljnu podršku od kantona, te da svi prihvate i ispunjavaju svoje zakonom propisane obaveze. Općina Goražde je napravila Plan prilagođavanja upravljanja otpadom, te u skladu s tim nastavlja aktivnosti u cilju konačnog rješenja pitanja odlaganja i tretiranja otpada, što je jedan od projekata sa iznimnim značajem za sve građane našeg Kantona", izjavio je načelnik Ramović nakon sastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti