Predloženi novi projekti za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

04.08.2021. 13:00 / Izvor: SRNA
Predloženi novi projekti za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

Predloženi novi projekti za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

Srbija je, u okviru šeste produžene runde Investicionog okvira za zapadni Balkan, predložila sedam projekata vrijednosti 785,5 miliona eura, među kojima je transbalkanski koridor izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH.

Zatražen je iznos od 36,1 milion eura za realizaciju transbalkanskog koridora izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj distributivne mreže električne energije. 

Ministar za evropske integracije Srbije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, koja je u ime Vlade Srbije predložila projekte za dodjelu bespovratnih sredstava za investicione grantove, rekla je da se zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava odnosi na 241,3 miliona eura. 

Joksimovićeva je naglasila da očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan u decembru donese zvaničnu odluku o podršci ovim prijedlozima Vlade Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Ona je posebno je ukazala na značaj predloženih projekata koji su koncipirani tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji, a odnose se na sektor transporta, životne sredine i ruralnog širokopojasnog interneta. 

Prema njenim riječima, predloženi su projekti iz sektora transporta koji obuhvataju željeznički i vodni transport u ukupnoj vrijednosti od 125,2 miliona evra i usmereni su na modernizaciju željezničke pruge Niš–Dimitrovgrad-granica sa Bugarskom, na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg kolosijeka i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Stalać-Đunis, koji je dio pruge Beograd–Niš.

Oni se odnose i na osiguravanje bezbjednosti plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene njemačke ratne flote iz Drugog svjetskog rata, sektor Prahovo. 

U sektoru životne sredine predložena je intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Jagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu vrijednosti 45 miliona evra kroz projekat vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na kojoj živi pola miliona stanovnika. 

Joksimovićeva je posebno ukazala na važnost projekta Ruralni širokopojasni internet, u oblasti digitalne infrastrukture, vrijedan više od 30 miliona evra, koji ima za cilj povezivanje oko 135.000 korisnika, prije svega, domaćinstava i škola, kao i oko 2.000 drugih javnih objekata na brzi internet. 

Investicioni okvir za zapadni Balkan je poseban vid podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija u pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Jedan je od glavnih instrumenata za sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata i Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan. 

Ovaj plan predviđa ulaganja bespovratne pomoći EU u iznosu do devet milijardi evra u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti