Predloženi proračun Brčkog oko 239.000.000 KM, utvrđuju se mogućnosti ušteda

24.10.2021. 07:50 / Izvor: Fena
Brčko

Foto: Fena

Vlada Distrikta intenzivno analizira prijedloge proračuna svih proračunskih korisnika te utvrđuje mogućnosti kako bi se napravile uštede.

Predsjedavajući Povjerenstva za proračun Skupštine Brčko distrikta BiH Srđan Blažić izjavio je tokom prve javne raspravi o Prijedlogu proračuna Distrikta za 2022. godinu da su pozicije bruto plaća i naknada komotno kreirane, da se za te namjene godišnje izdvaja blizu 100.000.000 maraka, te da na tim pozicijama ima prostora za uštede i do 6.000.000 maraka.

Blažić je istakao kako od sudionika javnih rasprava očekuje kvalitetne prijedloge za izmjene proračuna koji je predložen u iznosu od oko 239.000.000 maraka, kako bi bio kvalitetniji, prije svega, u dijelu koji se odnosi na kapitalni proračun.

Napomenuo je da je Vlada Brčko distrikta zadužena osigurati prijevoz građanima koji žele sudjelovati na javnim raspravama o predloženom Proračunu za 2022. godinu, a koje se zbog covida-19 nisu mogle biti održavati kao ranije, u mjesnim zajednicama.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kazao je kako Vlada Distrikta intenzivno analizira prijedloge proračuna svih proračunskih korisnika te utvrđuje mogućnosti kako bi se napravile uštede na materijalnim troškovima i troškovima putovanja službenika te na drugim pozicijama koje trenutačno nisu nužne.

"Nemamo dovoljan postotak proračuna u prijedlogu koji bi zadovoljio potrebe svih mjesnih zajednica na području Distrikta. Radimo intenzivno na uštedama kako bismo došli do što većeg iznosa sredstava i rasporedili ih na kapitalni proračun po preporukama javnosti predloženim tijekom javnih rasprava.", naveo je Kadrić.

Predsjednik Mjesne zajednice Buzekara Radivoje Simikić istaknuo je kako u toj mjesnoj zajednici imaju mnogo projekata od javnog interesa koji zbog nedostataka novca čekaju na realizaciju te da prioritetno treba uraditi vodoopskrbu i cestovnu infrastrukturu koja je dotrajala, kao i javnu rasvjetu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti