Brčko

Foto: Fena

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predloženi proračun Brčkog oko 239.000.000 KM, utvrđuju se mogućnosti ušteda

Vlada Distrikta intenzivno analizira prijedloge proračuna svih proračunskih korisnika te utvrđuje mogućnosti kako bi se napravile uštede.

24.10.2021. 07:50 / Izvor: Fena

Predsjedavajući Povjerenstva za proračun Skupštine Brčko distrikta BiH Srđan Blažić izjavio je tokom prve javne raspravi o Prijedlogu proračuna Distrikta za 2022. godinu da su pozicije bruto plaća i naknada komotno kreirane, da se za te namjene godišnje izdvaja blizu 100.000.000 maraka, te da na tim pozicijama ima prostora za uštede i do 6.000.000 maraka.

Blažić je istakao kako od sudionika javnih rasprava očekuje kvalitetne prijedloge za izmjene proračuna koji je predložen u iznosu od oko 239.000.000 maraka, kako bi bio kvalitetniji, prije svega, u dijelu koji se odnosi na kapitalni proračun.

Napomenuo je da je Vlada Brčko distrikta zadužena osigurati prijevoz građanima koji žele sudjelovati na javnim raspravama o predloženom Proračunu za 2022. godinu, a koje se zbog covida-19 nisu mogle biti održavati kao ranije, u mjesnim zajednicama.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kazao je kako Vlada Distrikta intenzivno analizira prijedloge proračuna svih proračunskih korisnika te utvrđuje mogućnosti kako bi se napravile uštede na materijalnim troškovima i troškovima putovanja službenika te na drugim pozicijama koje trenutačno nisu nužne.

"Nemamo dovoljan postotak proračuna u prijedlogu koji bi zadovoljio potrebe svih mjesnih zajednica na području Distrikta. Radimo intenzivno na uštedama kako bismo došli do što većeg iznosa sredstava i rasporedili ih na kapitalni proračun po preporukama javnosti predloženim tijekom javnih rasprava.", naveo je Kadrić.

Predsjednik Mjesne zajednice Buzekara Radivoje Simikić istaknuo je kako u toj mjesnoj zajednici imaju mnogo projekata od javnog interesa koji zbog nedostataka novca čekaju na realizaciju te da prioritetno treba uraditi vodoopskrbu i cestovnu infrastrukturu koja je dotrajala, kao i javnu rasvjetu.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti