Predloženo oslobađanje od komunalne takse u prvoj godini poslovanja firme

21.11.2015. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Predloženo oslobađanje od komunalne takse u prvoj godini poslovanja firme

Predloženo je također da se za privredne subjekte koji se tek osnivaju prvu godinu oslobode plaćanja takse, kako bi im se omogućilo da u početku razviju svoj biznis.

U Općine Goražde je održana javna rasprava o nacrtu odluke o visini komunalnih taksi ove općine.

Javnoj raspravi su pored komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja, predstavnika Općine Goražde, vijećnika u općinskom vijeću prisustvovali predstavnik Udruženja poslodavaca BPK Goražde, te predstavnica firme Eco ambalaža d.o.o. Goražde.

Na javnoj raspravi su se čuli ponajviše navodi iz presude Ustavnog suda Federacije BiH, zbog čega je i došlo do izmjene Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde u 2014.godini, a na osnovu kojeg je Općina  dužna donjeti propis koji uređuje ovu oblast, odnosno Odluku o visini komunalnih taksi.

Iz presude se, navedeno je, jasno vidi da propisivanje djelatnosti kao kriterija nije relevantan, nego su realni i drugi kriteriji kao što je područje općine, veličina obilježja i drugi slični kriteriji.

Kako je navedeno u Zakonu, općina svojim propisom može povećati iznose do 20% i smanjiti do 40%, te s tim u vezi Udruženje poslodavaca BPK Goražde je dostavilo prijedlog izmjene Odluke o visini komunalne takse BPK Goražde.

Predloženo je također da se za privredne subjekte koji se tek osnivaju prvu godinu oslobode plaćanja takse, kako bi im se omogućilo da u početku razviju svoj biznis.

Potekla je također inicijativa za boljim uređenjem pitanja zona, jer su u sadašnjem prijedlogu pomenute samo dvije zone, tj. I zona i ostale zone pod kojom se podrazumjevaju zone od druge do šeste, te je s tim u vezi naglašen problem stavljanja u nepovoljan položaj privrednika i obrtnika iz ruralnih područja koji su u obavezi plaćati isti iznos naknade kao i one iz druge zone koja je blizu užeg gradskog jezgra.

Ostaje da se zatraži mišljenje Ministarstva za finansije BPK Goražde do koje granice Općinsko vijeće Općine Goražde može uređivati i mjenjati ovu oblast u odnosu na kantonalni zakon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti