Predloženo oslobađanje rudnika od plaćanja putarine za dizel gorivo

18.10.2019. 08:54 / Izvor: Akta.ba
Predloženo oslobađanje rudnika od plaćanja putarine za dizel gorivo

Ova odluka je donesena na osnovu zahtjeva rudnika uglja i rudnika boksita Federacije BiH.

Vlada FBiH je jučer Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.

Ova odluka je donesena na osnovu zahtjeva rudnika uglja i rudnika boksita Federacije BiH proisteklih iz utvrđene zakonske mogućnosti oslobađanja od plaćanja putarina na dizel gorivo i činjenice da rudnici u proizvodnji boksita, uglja i otkrivaka troše određene količine dizel goriva. Stoga će oslobađanje od putarine imati pozitivne efekte na poslovanje rudnika koji svoju tešku i složenu djelatnost od općeg interesa obavljaju u izuzetno složenim uslovima.

Na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva se dugoročni bilans energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije, jer od ukupne električne proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u FBiH isporuče Elektroprivredi BiH za termoelektrane u Kaknju i Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti