Predmet Holiday Inn: Budžet oštetili za više od 500.000 KM

05.04.2016. 09:24 / Izvor: Oslobođenje
Predmet Holiday Inn: Budžet oštetili za više od 500.000 KM

Počinjenjem krivičnog djela porezna utaja, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od pola miliona maraka. Za isti iznos su oštetili budžet Federacije BiH,

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 12 osoba u predmetu Holiday Inn i to protiv Alena Čengića, Adnana Hadžibajrića, Mehmeda Puškića, Vahida Alića, Jasmina Kulenovića, Sabine Bajraktarević, Jasmine Šehović, Nermana Čehe, Dragana Koledina, Adisa Skorupana, Senaida Didika i Kemala Elkeza.

Čengić, Hadžibajrić, Puškić, Alić, Kulenović, Bajraktarević, Šehović, Čeho, Koledin i Skorupan terete se da su u periodu od jula 2014. do juna 2015. godine počinili krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora. 

Ista optužnica Čengića također tereti da je za Didikom i Elkezom počinio krivično djelo navođenje na prostituciju.

"Počinjenjem krivičnog djela porezna utaja, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od pola miliona maraka. Za isti iznos su oštetili budžet Federacije BiH", naveli su iz sarajevskog Tužilaštva te istakli da je tužilačka istraga u ovom predmetu trajala više od šest mjeseci.

Radi se, kako su naveli, o do sada najkompleksnijoj istrazi ovog Tužilaštva koja je rezultirala otkrivanjem i procesuiranjem više krivičnih djela.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo uz optužnicu je predložilo i produženje pritvora za Alena Čengića, Mehmeda Puškića, Adnana Hadžibajrića, Vahida Alića, Jasmina Kulenovića i Nermana Čehu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti