Predsjednik VTKBiH na molitvenom doručku u Washingtonu

05.02.2020. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Predsjednik VTKBiH na molitvenom doručku u Washingtonu

Pored prisustva Forumu, prvog dana posjete je za predsjednika Vukovića posebno organizovan sastanak sa kongresmenima.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković otputovao je u dvodnevnu posjetu Vašingtonu gdje u organizaciji Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i na poziv predsjednika Donalda Trampa prisustvuje brojnim sastancima kao i Molitvenom doručku. Već prvog dana posjete, predsjednik je aktivno učestvovao na sigurnosnom forumu organizovanom na temu implementacije 5G mreže i cyber sigurnosti.

Uz učešće predstavnika parlamenata, ministarstva, poslovnih asocijacija iz SAD-a,  Kanade, Velike Britanije, Albanije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Austrije, Finske, Rumunije, te predstavnika OSCE-a i drugih nevladinih asocijacija, Forum je svečano otvorio James Inhof, senator SAD-a zadužen za pitanja Komiteta za trgovinu, nauku i transport, mali biznis i preduzetništvo, te okoliš i javne poslove. Pored senatora kao predsjedavajućeg, Forumom je kopredsjedavao general James Jones, bivši vrhovni zapovjednik za Europu i nekadašnji američki savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Obame. U uvodnom dijelu prisutnim se obratio i Fatmir Mediu, moderator i koordinator za saradnju kada je u pitanju 5G mreža i sigurnost, inače raniji ministar obrane Albanije.

Tokom Foruma istaknut je značaj sigurnosti 5G mreže obzirom da je ona okosnica “ internet of things“ umjetne inteligencije,  te da je sastavni dio platforme pametnih gradova, privatnosti, zaštite autorskih prava, medijske kontrole i razvoja malih i srednjih preduzeća, ali isto tako predstavlja i budućnost za poslovni svijet. Posebno naglašavajući neophodnost cyber sigurnosti, te  kontrole dobavljača prilikom kupovine opreme 5G mreže, učesnici su se složili da je pitanje 5G mreža ujedno i pitanje nacionalne sigurnosti svake od zemalja posebno.

Forumu je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koja je ukazala na potrebu regionalne saradnje na ovom polju kako bi se zajedničkim strateškim pristupom harmonizovala pravila postupanja spram 5G tehnologija.

Priliku da se obrati prisutnim imao je i predsjednik  Vuković koji je, uzimajući u obzir prethodna izlaganja kolega, naveo da je tanka linija između poslovnog svijeta, odnosno poslovanja  i nacionalne sigurnosti kada je u pitanju 5G.

„Ne zaboravimo suverenitete zemalja,  posebno kada je u pitanju poslovanje. Bosna i Hercegovina kao zemlja mnogih potencijala i bogata prirodnim resursima treba svaku kvalitetnu investiciju. Predstavljam poslovnu zajednicu koju čini preko 30 000 kompanija, a koje zapravo plaćanjem poreza hrane opstojnost države i njenih tijela. Stoga smatram da je sigurnost 5G mreža od krucijalnog značaja obzirom da će ista u budućnosti imati veliki utjecaj na razvoj i poslovanje MSP, ali i na  oblike stranih investiranja u BIH. Kako nas 5G vodi u pametne gradove, umjetnu inteligenciju, i tome slično, moramo se okrenuti sigurnosti dobavljača, odnosno pažljivo birati od koga se kupuje oprema koja može imati jednake implikacije na sigurnosnu politiku , a potom i na sigurnost naših kompanija te onih koji žele investirati u BIH“,  rekao je predsjednik Vuković i dodao „Smatram da sigurnost lanaca nabave, kada je u pitanju ova tehnologija,  mora biti dijelom sigurnosne politike BIH jer nas u protivnom ranjivost ovih sustava može dovesti do financijske nestabilnosti. Stoga podržavamo ideju, referirajući se na Praški dokument, da je nužno razviti  i na široj razini uskladiti jake standarde i procedure za razvoj ovih tehnologija, njihovog nabavljanja, kao i verificiranje alata koje ove tehnologije koriste.“

Pored prisustva Forumu, prvog dana posjete je za predsjednika Vukovića posebno organizovan sastanak sa kongresmenima tokom kog će imati priliku upoznati ih sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini posebno se osvrćući na ulogu Komore u procesima kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti