Predstavljamo: Fining d.o.o. Gračanica, bh. lider za industrijske kranove - Trgovina i servis svih vrsta halskih kranova i druge opreme za dizanje i prenošenje tereta

06.07.2009. 14:37 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo: Fining d.o.o. Gračanica, bh. lider za industrijske kranove - Trgovina i servis svih vrsta halskih kranova i druge opreme za dizanje i prenošenje tereta

Kompanija Fining d.o.o. Gračanica osnovana je 2002. godine, sa dva zaposlena u iznajmljenoj hali i registrirana kao trgovačka firma za prodaju rabljene opreme za građevinarstvo i isporuku revizioniranih mosnih kranova njemačkih proizvođača. Međutim, vremenom su se opredijelili isključivo za industrijske kranove (revizionirane i nove kranove), odnosno na proizvodnju uređaja za dizanje i prenošenje, što je danas i registrirana djelatnost ove kompanije.

Fining d.o.o. danas zapošljava 20 radnika, a prije dva mjeseca su uselili u novu proizvodnju halu površine 1.000 kvadratnih metara i vanjskim asfalitranim poligonom od 2.500 kvadratnih metara kao proizvodnim prostorom. Tu se, također, nalazi i kancelarijski prostor za opsluživanje proizvodnje, kao i projektni biro.

"Iza nas je isporučenih 150 industrijskih kranova, mosnih, portalnih, konzolnih dizalica, monorela, teretnih platformi, traverzi za nošenje tereta, zahvatnih sredstava za kranove, kranskih staza, napojnog voda za kranove, te drugih dijelova", kaže za portal eKapija.ba Midhat Ćehajić, direktor Fining d.o.o. Gračanica, te dodaje da je, pored proizvodnje dizalica, za ovu kompaniju veoma važna djelatnost i rekonstrukcija i modernizacija postojećih industrijskih kranova, kao i prilagođavanje istih za nove tehnološke zahtjeve od strane kupca, što je, kako ističe Ćehajić, posebno važno u današnjem teškom ekonomskom stanju.

Kompanija Fining d.o.o. također servisira i remontuje sve vrste postojećih halskih kranova i druge opreme za dizanje i prenošenje tereta.

Firma zapošljava inženjere mašinstva, ekonomiste, kao i mašinske tehničare, a ostali djelatnici su stručni i visokokvalificirani radnici elektro i mašinske struke, koji su iskustvo i stručnost stekli u kompaniji Fering d.d. iz Gračanice. Pored toga, kao spoljne saradnike za projektovanje i razvoj ova kompanija zapošljava inženjere elektro i mašinske struke.

Pored cijelog teritorija Bosne i Hercegovine, kompanija Fining d.o.o. je isporučivala kranove i na područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njihovi najvažniji partneri su: Cimos - TMD Gradačac, Zenica i Novi Travnik; Širbegović Grupa – Gračanica; ArcelorMittal – Zenica; Unis – Tvornica cijevi – Derventa; Prominvest – Konjic; Strolit – Odžak; BME – Tešanj (Groenewegen – Holandija); Tehna – Gračanica; Velobs – Begov Han ; Tehel – Sarajevo; Gradex- Gradačac; TMD AGS – Gradačac; Komotin – Jajce; Formetal – Grude i Treasure – Zenica.

Najveći partneri u inostranstvu su: Adex – Zadar; Medita – Zadar; Klobučar – Đakovo; Rapex – Bar; LBS – Budva; Tehnicom Construstion Group – Beograd; Feromoting – Novi Sad i Albos - Albanija

Prema riječima direktora Ćehajića, najprofitabilniji poslovi ove kompanije su isporuka revizioniranih kranova renomiranih njemačkih proizvođača, kao i modernizacija i rekonstrukcija postojećih kranova, a pored toga, servisiranje i održavanje mosnih kranova koji su trenutno u eksploataciji svih proizvođača.

Najveći poslovni rezultati kompanije Fining su:

- Isporuka kompletnih kranova, teretnih liftova u livnici "Cimos TMD Casting" d.o.o., a posebno tehnološkog krana sa magnetom za opsluživanje livačkih peći opremljen sa najsavremenijom opremom i frekventnim pretvaračima od proizvođača "Demag" iz Njemačke;

- Isporuka kompletne mačke nosivosti 30/5 tona u čeličani ArcelorMittal – Zenica;

- Isporuka 3 tehnološka krana za novu tešku liniju proizvodnje cijevi u Unis – Tvornica cijevi iz Dervente;

- Isporuka najvećeg jednogrednog krana u Ex – Jugoslaviji, raspona 24,52 metara, nosivosti 8 tona;

- Modernizacija i rekonstrukcija 4 mostna krana u Cimos TMD Forging – Novi Travnik;

"U ovom trenutku pokrivamo sa kranovima kompletno područje BiH, kao i zemlje bivše Jugoslavije, a osim toga prisutni smo i na tržištu Albanije. U 2008. godini smo ostvarili realizaciju poslovanja u iznosu od 2,4 miliona maraka, kao i neto profit od 350.000 maraka. Također, 2008. godine smo isporučili 48 kranova, a od toga u izvoz 5 komada", ističe Ćehajić sa zadovoljstvom, te dodaje kako je kompanija Fining od 1. januara 2009. godine i generalni zastupnik najveće firme u Evropi za kranove i to Demag Cranes – Components – SR Njemačka, sa kojima nude kranove i na području Albanije kao i na području ex Jugoslavije.

"Zbog toga je i velika obaveza da opravdamo povjerenje koje nam je ukazano od strane njemačkog partnera. Saradnja se realizuje pod imenom Demag – Fining, što još više obavezuje našu firmu prema Demag-u, jer zajedno nudimo kranove i zajedno ih realizujemo kod kupca. U ovoj godini ćemo zajedno izlagati na sajmu u Zenici i prezentirati naš zajednički projekat", dodaje direktor Ćehajić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku pristupili su procesu certifikacije prema evropskoj normi EN 729 za zavarivanje, odnosno dobijanje certifikata za zavarivanje pod nadzorom TUV Sud Deutschland Munchen, a već je obavljeno 70 posto posla za dobijanje certifikata kvalitete ISO 9001:2008.

Planovi za naredni period, prema riječima direktora Ćehajića su da se izvrši prijem eletro i mašinskog inženjera kao i prijem 10 mladih djelatnika u proizvodnji. Osim toga, ističe on, nameće se i proširenje proizvodnog prostora za još 1.000 kvadratnih metara, kao i opremanje krojačnice za preradu željeza.

"Cilj je biti u narednom periodu lider u BiH za industrijske kranove, odnosno mosne i portalne dizalice", zaključuje Čehajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti