Predstavljamo sarajevski MB FRIGO, Vašeg partnera za klimatizaciju i hlađenje

12.09.2008. 14:39 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo sarajevski MB FRIGO, Vašeg partnera za klimatizaciju i hlađenje

Direktor (u sredini) sa uposlenima

MB FRIGO klima i hlađenje d.o.o. Sarajevo je članica grupacije MB FRIGO iz Hrvatske. Firma je otvorena u aprilu 2008. godine, mada je kompletan projekat počeo polovinom prošle godine, a to vrijeme je iskorišteno za registrovanje firme, istraživanje tržišta, pronalaženje prostora itd.

Direktor firme u Sarajevu je Siniša Trifunović, s kojim smo razgovorali o trenutnim i budućim poslovnim aktivnostima MB FRIGA.

"Firma ima tri zaposlena, a grupacija broji između 70 – 80 ljudi. Bavimo se industrijskim hlađenjem i klimatizacijom i za sada poslujemo jako dobro. Polugodišnji izvještaj je pokazao dobre finanansijske rezultate i uvjeren sam da ćemo tako i nastaviti", kazao je direktor Trifunović.

Inače, generalni su distributeri klima uređaja dva brenda, Haier i Toshiba .

"Za Haier smo generalni distributer za prostore bivše Jugoslavije i to od obične mobilne klime, pa do velikih sistema za velike poslovne centre. Haier je brand koji je relativno nepoznat na našim prostorima. Riječ o kineskom brendu, inače četvrtom svjetskom proizvođaču bijele tehnike i među prvih 100 kineskih kompanija po veličini“, dodao je naš sagovornik.

Drugi brend je, svima dobro poznata Toshiba. Pored njih postoje još tri predstavnika ovog brenda u BiH, dva u Mostaru i jedan u Banjoj Luci, mada, kako kaže, oni najviše uvoze i prodaju Toshibine uređaje.

Pored distrubucije klima uređaja, firma MB FRIGO ima i vlastitu proizvodnju.

"Što se tiče naše proizvodnje, mi proizvodimo panele za industrijsko hlađenje koji se koriste za izradu velikih rashladnih komora pri svim rashladnim režimima rada. Mogu biti namijenjeni za izradu zida, stropa i poda, a odlikuje ih vrlo brza montaža", objasnio je Tirfunović.

Prema njegovim riječima, MB FRIGO sarađuje sa oko 130 firmi koje se bave industrijskim hlađenjem i klimatizacijom, kao i sa firmama koje imaju potrebu za njihovim proizvodima i artiklima. Neki od njih su Mercator, Konzum, Perutnina Ptuj, Stanić Trade, Coca – Cola, Centrotrans, itd.

Kada je u pitanju najprofitabilniji dio poslovanja, on kaže, da je to svakako prodaja klima uređaja, iako je u pitanju sezonski posao koji je aktuelan tri – četiri mjeseca. Međutim i posao sa industrijskim hlađenjem je veoma profitabilan i prisutan tokom cijele godine, jer je i potreba velikih kompanija za njim uvijek prisutna.

Što se tiče regionalne zastupljenosti, grupacija MB FRIGO za sada posluje u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Rijeci i Ljubljani, a vrlo brzo će biti prisutni i u Beogradu, kako bi pokrivali i područje Srbije.

A kada su u pitanju planovi za naredni period, direktor MB FRIGA kaže: "Kao prvo planiramo da pokrijemo cijelo područje Bosne i Hercegovine. Radi se o bihaćkoj regiji, Bijeljini i Istočnoj Bosni, nakon čega će pokrivenost naše zemlje biti kompletirana, a time, ujedno, biti povećana prodaja i naše učešće na tržištu".

S obzirom da se radi o relativno mladoj firmi, planova ima puno i može se reći da pravi uspjesi ove kompanije tek predstoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti