Predstavljen model javno-privatnog partnerstva za Tuzlanski kanton

13.06.2018. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen model javno-privatnog partnerstva za Tuzlanski kanton

Cilj Vlade Tuzlanskog kantona je pojednostavljenje i unaprjeđenje regulatornog okvira za projekte javno-privatnog partnerstva.

Prezentaciji procjene potencijalnih ekonomskih efekata nove regulative javno-privatnog partnerstva u Tuzlanskom kantonu prisustvovao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Projekat je finaliziran uz podršku Vlade TK a putem Ministarstva privrede i USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) te stručnjaka Ekonomskog instituta Sarajevo.

Cilj Vlade Tuzlanskog kantona je pojednostavljenje i unaprjeđenje regulatornog okvira za projekte javno-privatnog partnerstva što će, rečeno je ovom prilikom, privući strane i domaće investitore te stvoriti osnove za veći zamah u oblasti značajnijih infrastrukturnih razvojnih projekata. U 2017. godini uspostavljena je saradnja sa USAID Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini.

„Novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu izrađen je sa primarnim ciljem poticanja saradnje javnog i privatnog sektora na realizaciji razvojnih projekata, a u svrhu unaprjeđenja kvalitete života stanovnika Tuzlanskog kantona i doprinosa cjelokupnom privrednom razvoju Kantona", rekao je premijer Suljkanović ovom prilikom.

Na prezentaciji ministar privrede Osman Puškar naglasio je da će „na osnovu pripremljenih i usvojenih planova, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede će u julu 2018. godine, u saradnji sa USAID Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini, pripremiti i objaviti zbirni pregled potencijalnih projekata JPP-a, tzv. Katalog potencijalnih projekata JPP Tuzlanskog kantona."

Kako bi potakla lokalne zajednice za realizaciju projekata JPP-a i pružila im podršku u tom procesu, Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu za 2018. godinu predvidjela i finansijska sredstva za pripremu projektne dokumentacije (idejne projekte, studije opravdanosti i dr.) za 5-10 projekata koje Grad/općine identifikuju kao prioritetne i za koje imaju obezbijeđeno minimalno 50% sredstava iz vlastitog budžeta, te će nakon objave Kataloga biti raspisan i Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za podršku javnim tijelima u pripremi projekata JPP-a.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici svih javnih tijela (organi uprave, upravne organizacije, javna preduzeća, javne ustanove) te predstavnici lokalnih zajednica, privrednog sektora i nevladinih organizacija sa područja Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti