Predstavljen projekt proizvodnje električne i toplotne energije iz drugih izvora u KS

23.04.2009. 15:49 / Izvor: Fena
Predstavljen projekt proizvodnje električne i toplotne energije iz drugih izvora u KS

Kompanije Alfa invest i Perkinvest iz Sarajeva te Perkons iz Budimpešte 23. aprila 2009. godine su u Sarajevu predstavile Projekt proizvodnje električne i toplotne energije iz drugih izvora u Kantonu Sarajevo.

Riječ je o zajedničkom idejnom rješenju za proizvodnju struje kapaciteta 9 MW i 10,5 MW toplotne energije putem kogeneracijske tehnologije, odnosno kombinirane proizvodnje električne i toplotne energije.

Član Uprave Alfa investa Zdravko Aćimović ocijenio je da Kanton Sarajevo ima prednost u racionalnom korištenju kogeneracijske energije i da su mu potrebna kogeneracijska energetska postrojenja.

"U svakoj kotlovnici kojom upravlja preduzeće Toplane ili u 40 individualnih kotlovnica u Kantonu Sarajevo postoji paralelna snaga koja se ne koristi. To znači da ima više od 350 MW toplinske energije uz koju se istovremeno može proizvoditi više od 350 MW struje", rekao je Aćimović.

Razgovori o ovom projektu s predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo su otvoreni i, kako je kazao, obećavajući. Na prezentaciji je rečeno da kogeneracija radi tako što koristi otpadnu toplotu koja nastaje pri proizvodnji električne energije, čime se sprečava njeno ispuštanje u atmosferu. Uvođenjem kogeneracije u energetski sistem ulazi se i u sistem Kjoto protokola, što je jedan od preduvjeta za ulazak BiH u EU.

Također je istaknuto da je preduzeće Perkons od 2004. godine do danas projektovalo i izgradilo kompletna kogeneracijska postrojenja za proizvodnju struje i vodene pare ukupnog kapaciteta više od 300 MW te da je specijalizirano za kompletan inžinjering u proizvodnji električne energije iz drugih izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti