Predstavljen Registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo

02.07.2018. 13:36 / Izvor: Fena
Predstavljen Registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo

Radi se o bazi podataka koja, trenutno, sadrži podatke o gotovo 3.000 imenovanja u više od 200 institucija KS-a.

Registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevu predstavljen je i objavljen danas u organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Radi se o bazi podataka koja, trenutno, sadrži podatke o gotovo 3.000 imenovanja u više od 200 institucija KS-a, koje godišnje raspolažu s više od 1,2 milijarde KM (javnih sredstava), a ta lista, među ostalim, obuhvata nositelje funkcija u upravljačkim, nadzornim, rukovodnim ili drugim tijelima.

Registar imenovanih osoba, koji je online dostupan, uspostavljen je zaključkom Vlade KS, a na inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS-a i u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku KS, te uz potporu Misije OSCE-a u BiH.

Realizaciju ovog projekta pozdravio je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton, istaknuvši značaj angažmana na sprječavanju sukoba interesa i korupcije u bh. institucijama uopće.

Potcrtao je, istovremeno, kako je transparentan uvid u potencijalne sukobe interesa javnih zvaničnika od ključne važnosti za ostvarenje djelotvorne uprave, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti, kao i za ustroj javne administracije koja će biti u službi građana.

"Kada postanete javni zvaničnik, tada lični interes zamijenite javnim interesom. Propust da se to učini predstavlja temeljni uzrok neetičkog ponašanja u javnom sektoru", poručio je amabasador Berton, uz očekivanje da će realizacija spomenutog projekta ojačati integritet, objektivnost i nepristrasnost zvaničnika u vršenju njihovih javnih funkcija. 

Na značaj transparentnosti u radu nositelja javnih funkcija ukazala je šefica Ureda Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Danka Polovina-Mandić, naglašavajući kako se radi o ključnom faktoru u borbi protiv korupcije.

Dodala je kako je kod javnih zvaničnika prisutna pogrešna percepcija u pogledu zakona o sukobu interesa kao restriktivnom aktu, precizirajući da je, zapravo, riječ o zakonu koji treba da štiti integritet javnih funkcija.

Predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS Erduan Kafedžić kazao je kako svrsishodna borba protiv korupcije podrazumijeva, prije svega, podizanje svijesti o važnosti javnog interesa i javnog dobra, te uspostavu sistema kojim će se omogućiti preventivno i proaktivno djelovanje radi sprječavanja pojavnih oblika ove sveprisutne pošasti modernog društva.

"U tom smislu mi moramo početi, posebno na prostoru Balkana, mijenjati percepciju javnog dobra od one da je "ničije" do one da je "naše i sviju nas". Moramo početi sa jednakom, čak i sa većom pažnjom tretirati sredstva za rad koja su nam dostupna, recimo, kao državnim službenicima, kao što tretiramo naša lična, privatna dobra kući", kazao je Kafedžić, akcentirajući važnost promoviranja svijesti o tome da su javni interes i javno dobro iznad privatnog interesa.

U tom kontekstu, istaknuo je odgovornost u pogledu trošenja javnih sredstava i maksimalnog otvaranja institucija prema javnosti, podsjećajući da je već  uspostavljena Baza javnih nabavki, te da nakon online objave spomenutog registra, slijedi i uspostava registra poticaja, grant sredstava i sredstava za sufinansiranje i finansiranje nevladinog sektora...

"Duboko vjerujemo da će ovakav način prezentovanja informacija i komunikcije sa širom javnosti, podići kvalitetu javne uprave u KS-u, ali i učiniti procese imenovanja i obnašanja javnih funkcija transparentnijim, te time u konačnici doprinijeti jačanju povjerenja građana u institucije KS-a", zaključio je Kafedžić.

Kako je rečeno, Registar imenovanih osoba u KS, koji trenutno sadrži oko 40.000 podataka, otvoren je za dopunu dodatnim informacijama, a intencija je da to bude model, otvoren za jedinice lokalne samouprave, ali i za sve druge nivoe organiziranja do nivoa države BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti