Predstavljen Windows 8.1, Office u oblaku i dvije nove bh. aplikacije

20.09.2013. 10:18 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljen Windows 8.1, Office u oblaku i dvije nove bh. aplikacije
OTVORI GALERIJU

Na Microsoft Partner Danu 2013. Microsoft je partnerima predstavio Windows 8.1, Office u oblaku i dvije nove bh. aplikacije, Body.ba i SportSport.ba.

Juče je u sarajevskom hotelu Bristol održan Microsoft Partner Dan 2013., događaj koji tradicionalno okuplja Microsoft partnere u BiH. Microsoft Partner Dan se održava već 6. godinu, sa ciljem upoznavanja lokalnih partnera sa novostima iz svijeta Microsofta, kao što su poslovni prioriteti, prednosti partnerstva s Microsoftom, predstavljanja novih proizvoda, kao i trendova u lokalnoj i globalnoj IT industriji.

U svom uvodnom obraćanju, Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft-a BiH je naglasila sljedeće: "Činjenica da već šest godina za redom organizujemo Microsoft Partner Dan je priznanje Vama, našim lokalnim partnerima, da ste ključni faktor u ostvarenju naših ciljeva na bh. tržištu u svojstvu glavnog kontakta sa našim kupcima i da upravo zbog Vas pravimo ovaj događaj. Ako uzmemo u obzir činjenicu da na globalnom tržištu Microsoft obavlja 96% posla preko svojih partnera onda vi, zajedno sa nama, činite jedinstveni poslovni model putem kojeg značajno doprinosimo razvoju lokalnog IT tržišta ali i društva uopšte.  Ovo je poseban dan za sve nas jer smo u mogućnosti da Vas upoznamo sa novostima u Microsoftu, koje ćete vi predstaviti krajnjim korisnicima, i svakako dan kada sumiramo šta smo postigli u prethodnoj finansijskoj godini.“

U nastavku je prezentirana nova strategija kompanije "Devices and Services", u čiju realizaciju se krenulo prije godinu dana kako bi se ostvarila vizija otvaranja poglavlja za uređaje i usluge za Microsoft.  Najbitniji koraci u ostvarenju te vizije su svakako pokretanje sistema Windows 8 i Surface i putanja ka kontinuiranim proizvodnim grupama putem kojih se ostvaruje korisnički interfejs za računare, tablete, telefone i Xbox – ali to nije sve, jer je još puno toga planirano.  Ova strategija će se u budućnosti fokusirati na stvaranje porodice urađaja i usluga za pojedince i kompanije koje pomažu ljudima širom svijeta kod kuće, na poslu i na putu, u obavljanju aktivnosti koje su im najbitnije.

Predstavljeni su Windows 8 uređaji dostupni u BiH, kao i nova verzija Windows-a, Windows 8.1, koja donosi značajna unaprijeđenja postojećem sistemu, a koja će zvanično biti dostupna od 18.  oktobra 2013. godine, te besplatna za postojeće korisnike Windows 8.

Wim Dierickx, voditelj Microsoft Office divizije proizvoda za centralno istočnu Evropu je predstavio Office 365, Office-u u oblaku koji je već dostupan za privatne korisnike u BiH, dok su poslovni korisnici u mogućnosti da preuzmu besplatnu probnu verziju i upoznaju sve prednosti koje im ovaj proizvod donosi, prije njegove komercijalne dostupnosti.

U nastavku Partner Dan konferencije, predstavljene su dvije nove domaće aplikacije, Body.ba za Windows 8, te SportSport.ba za Windows Phone 8, koje je razvila kompanija Lampa Studio d.o.o. iz Sarajeva.  O samom procesu razvoja Windows Store i Windows Phone 8 aplikacija, direktor kompanije Lampa Studio d.o.o., Emir Agić, je rekao: "Naša kompanija od ranije je poznata po razvoju web rješenja, a veliku priliku na tržištu vidimo i u razvoju na Microsoft platformi, odnosno razvoju Windows 8 i Windows Phone aplikacija. Sa Body.ba i SportSport.ba aplikacijama, korisnicima Windows Phone 8 i Windows 8 uređaja omogućili smo da efikasno prate aktuelne sadržaje sa portala i dok su u pokretu, uz iskorištavanje svih specifičnih mogućnosti ovih platformi. Do kraja godine planiramo izdati i SportSport.ba Windows 8 aplikaciju te aktivno pratiti komentare korisnika, kako bi konstatno unaprijeđivali korisničko iskustvo."

Od početka septembra 2013. godine programeri iz BiH imaju mogućnost objavljivanja besplatnih Wirndows 8 aplikacija na Windows Store-u, a više informacija je dostupno na linku: (http://blogs.msdn.com/b/msdnbih/archive/2013/09/10/omogucena-objava-besplatnih-windows-store-aplikacija-iz-bosne-i-hercegovine.aspx).

Uz predstavljanje novosti kod Windows Server 2012 R2 verzije, MS Community novosti i novih trendova na tržištu rada u direktnoj vezi sa IT industrijom po pitanju zadržavanja talenta u ovoj industriji zaokružen je radni dio konferencije Microsoft Partner Dan 2013, a potom su proglašeni partneri za 2013. godinu u ukupno 6 kategorija i to:  Breakthrough partner – Odavić d.o.o. Trebinje, najveći godišnji rast prometa – Lanaco d.o.o. Banja Luka, Solution partner – Logosoft d.o.o. Sarajevo, maloprodaja – Imtec d.o.o. Sarajevo, najvećim rastom u CCG segmentu – Imel d.o.o. Lukavac i najveći godišnji promet – SYS Company d.o.o. Sarajevo.

"Zaista smo sretni što smo prepoznati kao kompanija koja je napravila najveći iskorak u poslovanju s Microsoftom BiH u protekloj poslovnoj godini. Partnerstvo s Microsoftom nam omogućava da unaprijedimo svoja znanja, budemo konkurentniji na tržištu i pružimo kvalitetne proizvode i usluge našim korisnicima, što je, ovom nagradom i potvrđeno. Mi ćemo i dalje nastaviti da radimo na razvoju našeg poslovanja, pa se iskreno nadamo da će naši poslovni rezultati u budućnosti biti i razlog za još sličnih priznanja", izjavio je Blagomir Odavić, direktor kompanije Odavić d.o.o iz Trebinja, dobitnik nagrade Partner godine u kategoriji Breaktrough partner 2013., priopćili su iz Microsofta BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti