Predstavljena aplikacija SatBUS: Istočno Sarajevo u projektu pametnog prevoza

30.10.2018. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Predstavljena aplikacija SatBUS: Istočno Sarajevo u projektu pametnog prevoza

Predstavnici Gradske uprave, Gradske razvojne agencije i preduzeća Satwork d.o.o. Banjaluka izvršili su danas javnu prezentaciju android aplokacije.

Predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije i preduzeća Satwork d.o.o. Banjaluka izvršili su danas javnu prezentaciju android aplokacije "SatBUS Istočno Sarajevo", koja je kreirana u okviru projekta tzv. "pametnog prevoza", realizovanog na području grada Istočno Sarajevo.

Predstavljene su mogućnosti i sadržaji koje ova aplikacija nudi; uvid u sve autobuske linije koje funkcionišu na području grada, precizno locirana autobuska stajališta, vrijeme dolaska i polaska autobusa, cijene karata u gradskom prevozu na određenim linijama i dodatna obavještenja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je, pomoću GPS uređaja, pod kontrolu stavljen kompletan gradski prevoz, te da se iz prostorija Gradske uprave može pratiti da li javni prevoz funkcioniše po redu vožnje i ranije utvrđenim programima rada.

"U okviru ovog projekta, pod konrolu su, u prethodnom periodu, stavljena i vozila Gradske uprave, Teritorijalne vatrogasne jedinice i Turističke organizacije Istočno Sarajevo, odnosno, svih onih koji djeluju u okviru gradskog budžeta, s ciljem racionalizacije troškova. U međuvremenu je kreirana i android aplikacija, koja predstavlja značajan napredak u korišćenju javnog gradskog prevoza", rekao je Vuković.

Vuković je pojasnio da će građani i korisnici gradskog prevoza na ovaj način biti informisani o redovima vožnje, cijenama karata i pojedinostima u vezi sa gradskim prevozom. "Aplikacija na Google play marketu je besplatna i vrlo je jednostavna za korišćenje. Nadam se da će, zaista, biti od pomoći i koristi građanima Istočnog Sarajeva", dodao je Vuković. Istakao je da Grad Istočno Sarajevo godišnje izdvaja oko 300.000 KM za sufinansiranje nerentabilnih autobuskih linija na području grada, dodajući da će ovaj projekat, u narednom periodu, pokazati koje su to linije potpuno nerentabilne i šta bi trebalo mijenjati u oblasti javnog gradskog prevoza.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da je ova agencija bila idejni tvorac projekta i da je aktivno učestvovala u tehničkoj realizaciji projekta.

"Pregled aplikacije podrazumijeva 48 gradskih linija i 124 autobuska stajališta, svi ti podaci unesen su precizno u aplikaciju. Postoji ideja i plan da aplikacija bude nadograđena u narednom periodu, a ono što je važno jeste da je ovim ispunjen i jedan od strateških ciljeva iz Strategije razvoja grada Istočno Sarajevo", rekla je Pandurević.

Direktor sektora Marketinga i prodaje preduzeća Satwork d.o.o. Banjaluka Draženka Palić rekla je da tzv. „pametna rješenja“ u oblastima javnog prevoza značajno smanjuju ulaganja i troškove prilikom pružanja kompleksnih usluga javnog gradskog prevoza.

"U kontaktima sa predstavnicima Gradske uprave Istočno Sarajevo prepozanti smo kao kompanija koja brzo i efikasno može da ponudi tražene funkcionalnosti u ovoj oblasti. Zahvaljujući viziji i otvorenim shvatanjima nadležnih u Gradskoj upravi, odlučeno je počnemo sa izradom android aplikacije, što je pionirski poduhvat u našoj zemlji. Danas isporučujemo aplikaciju za građane, čime završavamo prvu fazu ovog projekta, koji bi u narednom periodu trebalo da omogući pružanje najsavremenijih i najefikasnijih usluga građanima", rekla je Palićeva, dodajući da je Satwork d.o.o. Banjaluka ponudio kompletan domaći proizvod. Direktor "Centrotransa" a.d. Istočno Sarajevo Momčilo Sladoje rekao je da je u ovaj projekat uključen od samog početka i da je za prevoznike najvažnije da u narednom periodu, putem aplikacije, mogu upravljati vozilima i redovima vožnje.

"Ovo je važan korak u okviru kojeg je kreirana baza podataka i ponuđene su informacije putnicima, a ono što treba da uslijedi svakako je dogradnja projekta i praćenje svakog autobusa iz minuta u minut. Pohvalio bih to što je ugradnja GPS uređaja za sve prevoznike na području grada bila besplatna, odnosno, sve troškove snosila je Gradska uprava Istočno Sarajevo, a prevoznici mogu od toga da imaju značajanu korist", istakao je Sladoje.

Android aplikacija "SatBUS Istočno Sarajevo" stavljena je u funkciju i svi zainteresovani mogu da je pronađu i preuzmu, besplatno, na Google play prodavnici. Android aplikaciju „SatBUS Istočno Sarajevo“ simbolično je prvi preuzeo gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Projekat "pametnog gradskog prevoza" u potpunosti je finansirao Grad Istočno Sarajevo u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom. Vrijednost kompletnog projekta, računajući i ugradnju GPS uređaja za 27 vozila gradskog prevoza, kao i vozila Gradske uprave i gradskih preduzeća, iznosi oko 30.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti