Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljena Metodologija u cilju zabrane novih izvora zagađenja u KS

Zavod za planiranje KS će izdavati stručna mišljenja u vezi novih zahvata u prostoru i njihovog uticaj na kvalitet zraka.

14.02.2020. 12:54 / Izvor: Fena

U Kantonu Sarajevo danas je predstavljena izrada Metodologije za ocjenu uticaja novih zahvata u prostoru na kvalitet zraka.

"Njenom implementacijom dobit će se mogućnost zabrane gradnje novih izvora zagađenja prvenstveno prašine koja je najveći problem u Kantonu Sarajevo. Omogućeni će biti i savremeni alati pomoću kojih će Zavod za planiranje KS moći da procjenjuje uticaje prostornih i regulacionih planova. To znači da se uvode nove metodologije u planiranje kvalitete zraka", kazao je Plamenko Tais učesnik u izradi te studije.

Osnova je bila da se omogući primjena Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u KS i da se kroz zoniranje kvalitete zraka odrede zone zabrane gradnje novih izvora zagađenja za one polutante za koje je utvrđeno prekoračenje graničnih vrijednosti.

"Po prvi put je sagledan uticaj individualnih ložišta i kao što će se vidjeti po rezultatima ove metodologije njihov uticaj je značajan. Određene su zone i naselja u kojima su ekstremne misije zagađenja. Pokazalo se da su to Buča potok, Buljakov potok, te dio Hrasnog brda i Aneksa. Radi se o kućama koje su napravljene nakon rata u zonama gdje nema plinske instalacije i daljinskog grijanja. To su dijelovi na koje prve moramo da utičemo", poručio je Tais.

Korisnik Metodologije je Zavod za planiranje KS u kojem je instaliran softver, pripremljene sve podloge za izradu matematskih modela i izrađena meteorologija za Kanton Sarajevo.

"Do sada nismo imali ovakve savremene informatičke modele, te će realizacija projekta značiti prekretnicu u smislu preventivnog djelovanja, uključivanja parametara kvalitete zraka u samu početnu fazu planiranja prostora to jest izrade prostorno planske dokumentacije, te odobravanja budućih izvora emisije", rekla je pomoćnica kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac.

Zavod za planiranje KS će izdavati stručna mišljenja u vezi novih zahvata u prostoru i njihovog uticaj na kvalitet zraka. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti