Predstavljena nova Turistička zajednica Kantona Sarajevo

25.01.2017. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Predstavljena nova Turistička zajednica Kantona Sarajevo

Na ovoj konferenciji novinarima je predstavljen i Nermin Muzur, vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice KS.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo registrovana je pred Novu godinu prema novom Zakonu o turizmu koji je donesen prošle godine", rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić na današnjoj konferenciji za medije, koja je organizovana povodom osnivanja Turističke zajednice.

Po njegovim riječima, već je otvoren novi transakcijski račun ove zajednice, a na osnovu akta Ministarstva finansija od 09. januara ove godine, nakon čega slijedi formiranje organa Skupštine, Nadzornog odbora, Turističkog vijeća i Turističkog ureda.

Sva pravna i fizička lica, odnosno obveznici uplate boravišne takse, dužne su od 01.januara 2017.godine plaćati boravišnu taksu na transakcijski račun novoosnovane Turističe zajednice KS. Broj ovog računa je 154-180 - 20082810 - 42, a otvoren je kod Intesa Sanpaolo Banke Sarajevo sa kontom prihoda 722423 i naznakom "boravišna taksa po kantonalnim propisima".

"Od 2004. godine Vlada Kantona Sarajevo nije imala uvid u poslovanje prethodne Turističke zajednice, niti gdje idu pare. S obzirom na sve veći broj turista u Sarajevu, sa tim novcem moglo se riješeti pitanje Bjelašnice, Igmana, Trebevića...", podsjetio je ministar Šabić.

Ovom prilikom, najavio je da će se u narednom periodu odrediti lokalitet na koji bi pristizali svi autobusi sa turistima, izgraditi žičara, više ulagati u razvoj samog grada i njegovo čišćenje.

Na ovoj konferenciji novinarima je predstavljen i Nermin Muzur, vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice KS, koji je informisao prisutne da je Turistička zajednica nakon registracije u Sudu već počela sa intenzivnim radom.

"Planiramo izradu finansijskog plana i strategiju za razvoj turizma, jer smatramo kako je turizam najbrža rastuća grana privrede", iznio je buduće planove Muzur te istakao da će biti rađena revizija rada i poslovanja stare Turističke zajednice nakon čega slijedi preuzimanje njenih radnika.

Jedan od prvih koraka koje će poduzeti bit će unapređenje saradnje sa inspekcijom. Pozvao je i sve građane koji žele da doprinesu promociji turizma u Sarajevu da svoje ideje šalju na e-mail Turističke zajednice: ideja@visitsarajevo.ba.

Ministar Šabić i direktor Muzur naveli su da menadžment prethodne zajednice odbija saradnju s njima, ali da su oni zakonom dužni anketirati radnike i ponuditi im posao u novoosnovanoj Turističkoj zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti