Predstavljena ponuda sajma BAU u Sarajevu

06.09.2016. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Predstavljena ponuda sajma BAU u Sarajevu

Ponuda sajma BAU, najvećeg sajma građevinarstva i arhitekture, koji će se od 16. do 21. siječnja 2017. održavati na prostoru sajma u Minhenu, predstavljena je danas u Sarajevu. 

Ponuda sajma BAU, najvećeg sajma građevinarstva i arhitekture, koji će se od 16. do 21. siječnja 2017. održavati na prostoru sajma u Minhenu, predstavljena je danas u Sarajevu. 

Amra Šurković iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH, istaknula je da je prethodnih godina vladao veliki interes posjetitelja iz BiH za ovaj prestižni sajam. Naime, 2013. godina je bila rekordna, Sajam je posjetilo preko 900 posjetitelja iz naše zemlje. 

Što se tiče izlagača iz BiH, ove godine će se na njemu predstaviti kompanija Inox Ajanović iz Tešnja. 

Julia Wenzel, projektni referent sajma BAU, kaže da je Sajam, koji se održava svake dvije godine, izoštrio svoj internacionalni profil.

"Potražnja internacionalnih kompanija za izložbenim prostorom je velika. 2015. smo sa 637 poduzeća ostvarili rekord u međunarodnom sudjelovanju. Skoro svaki treći izlagač dolazio je iz inozemstva. Izlagači su dolazili iz ukupno 41 zemlje", kazala je Wenzel. 

Napominje da je BAU sajam od 2005. stalno rasprodan, a potražnja je znatno veća od raspoložive površine hala. Zbog toga postoji lista čekanja na kojoj se trenutno nalazi 400 kompanija. 

Ipak, cilj im je i dalje širiti međunarodno učešće kompanija, navodi ona.

Inače, sajam je u 2015. posjetilo 72.000  posjetitelja što je svojevrsni rekord.  

Ističe da su vodeće teme ovog sajma inteligentne fasade, digitalno projektiranje, građenje i upravljanje, umrežene zgrade, te trendovi u stambenoj gradnji do 2020.

U sklopu sajma, će između ostalog, biti održana Druga noć arhitekture, koja će biti vrhunac Sajma. Ovaj događaj će omogućiti noćnu posjetu najljepšim građevinama u gradu. 

Budući da vlada velika potražnja za izložbenim prostorom Sajam je krenuo u izgradnju nove dvije hale koje će biti dovršene do 2018. Time će kapacitet hala iznositi oko 200.000 četvornih metara što je za 20.000 više nego do sada, istaknuto je na današnjoj konferenciji.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti