Predstavljena strategija zaštite zdravlja na radu u Republici Srpskoj

24.02.2021. 13:36 / Izvor: SRNA
Predstavljena strategija zaštite zdravlja na radu u Republici Srpskoj

Nacrt strategije zaštite zdravlja na radu predstavlja prvi ovakav dokument u Republici Srpskoj koji se sveobuhvatno bavi zaštitom zdravlja radnika.

Nacrt strategije zaštite zdravlja na radu predstavlja prvi ovakav dokument u Republici Srpskoj koji se sveobuhvatno bavi zaštitom zdravlja radnika, istaknuto je danas u Trebinju na okruglom stolu koji je organizovao Savez sindikata Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja zaštite na rada Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Vladislava Tadić rekla je da je dokument koji je danas predstavljen prva strategija zaštite na radu u Republici Srpskoj, za period 2021-2024. godina.

"To je sveobuhvatan dokument koji se bavi isključivo zaštitom zdravlja radnika, odnosno zaposlenih kod poslodovaca sa ciljem da se unaprijedi zaštita i zdravlje, a da se smanje povrede na radu bilo da je riječ o lakšim, težim ili smrtnim povredama", rekla je Tadićeva novinarima.

Ona je podsjetila da u okviru resornog ministarstva postoji tročlana komisija za rad na terenu, koja utvrđuje ispunjenost uslova kod poslodavaca iz oblasti zaštite zdravlja na radu, odnosno kakvo je stanje iz ove oblasti.

Tadićeva je navela da ta komisija djeluje preventivno i edukativno, a ne kao inspekcijsko tijelo, već se ka poslodavcima ide sa ukazivanjem da unaprijede svoje poslovanje kroz zaštitu na radu kako bi zaštitili zdravlje radnika.

Tu je, dodala je ona, naročito riječ o mlađem radniku, od 15 do 18 godina, koji ne može biti na radnim mjestima sa povećanim rizikom, njihova radna sedmica traje 40 časova, kao i radnicima starije životne dobi da bi se njihovo zdravlje sačuvalo.

Među zahtjevima Saveza sindikata Republike Srpske prilikom donošenja ove strategije bilo je kontinuirano osposobljavanje inženjera zaštite zdravlja na radu i obnavljanje njihove licence, rekao je predstavnik radne grupe za izradu strategije ispred Sindikata Nikola Šobat.

Prema njegovim riječima, neki od zahtjeva su bili i uvođenje u nastavne jedinice u školama pojma zaštite na radu, kao i da se pokuša riješiti problem profesionalnih bolesti kroz određene institute.

"Ukazali smo da javni registar povreda na radu treba da bude tačan, jasan i dostupan svim socijalnim partnerima što do sada nije bio slučaj, pogotovo kada imamo lakše povrede na radu", rekao je novinarima Šobat, koji je i predsjednik Sindikata medija i grafičara i Udruženja inžinjera zaštite zdravlja na radu.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je novinarima da je ovo dokument na kome je tri godine intenzivno radio Savez sindikata Republike Srpske.

"Želimo da kroz ovaj dokument na bolji i kvalitetniji način uredimo ovu oblast. Radili smo ga zajedno sa Ministarstvom rada i Unijom udruženja poslodavaca. Poslije ovoga slijedi da se izmijene zakonski propisi, a da sve ovo što smo donijeli sprovedemo u praksi", rekao je Stanković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti