Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljena web platforma o stećcima

Platforma nekropola.ba će, smatra Bujak, dokumentirati trenutno stanje i sačuvati ga dok ne dođe neko novo vrijeme i ne krenemo svi zajedno da štitimo naslijeđe.

06.02.2020. 12:48 / Izvor: Fena

Istraživačka web platforma nekropola.ba koja predstavlja projekat očuvanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Projekt je inicirao profesor Edin Bujak sa Katedre za arheologiju, a realizirala ga je softverska kompanija "Klika" iz Sarajeva u saradnji sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Edin Bujak istakao je da je riječ o značajnom projektu istraživačke platforme namijenjene naučno-istraživačkoj zajednici koja se bavi proučavanjem i očuvanjem stećaka, vrijednog srednjovjekovnog blaga Bosne i Hercegovine.

"Ovakvi projekti pomažu da se prošire znanja i očuva naša baština. Želimo na vizuelan, dopadljiv način prezentirati stećke putem web stranice", kazao je Bujak.

On se rekao da će platforma također ukazivati i na ugroženost stećaka kao naslijeđa koje ubrzano nestaje i nerijetko završava u temeljima zgrada, puteva...

Platforma nekropola.ba će, smatra Bujak, dokumentirati trenutno stanje i sačuvati ga dok ne dođe neko novo vrijeme i ne krenemo svi zajedno da štitimo naslijeđe.

Prisjećajući se da je svojevremeno profesor Dubravko Lovrenović ukazivao na potrebu za formiranjem Instituta za stećke, Bujak je rekao da ideja nije nikad zaživjela.

"Ovo je i jedan način da se odužimo profesoru kroz pravljenje baze podataka o stećcima", kazao je Bujak.

Latifa Imamović iz kompanije "Klika" istakla je da je riječ o jednoj od najvećih bh. softwerskih kompanija koja se uključila bez nakanade u projekat kao vid pomoći zajednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti