Predstavljene zakonske mogućnosti angažmana radnika po raznim vrstama ugovora

30.06.2021. 08:18 / Izvor: Fena
Predstavljene zakonske mogućnosti angažmana radnika po raznim vrstama ugovora

Teme su bile angažman fizičkih lica po ugovoru o djelu, autorskom ili ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, zatim menadžerski ugovori, zapošljavnje bez radnog odnosa te angažman studenata prilikom obavljanja prakse.

Udruženje poslodavaca Zenica bilo je organizator okruglog stola na kojem su predstavnici Kantonalnog Poreznog ureda Zenica članovima tog udruženja izvršili prezentaciju o zakonskim mogućnostima angažmana radnika po raznim vrstama ugovora te bez zasnivanja radnog odnosa. 

Teme su bile angažman fizičkih lica po ugovoru o djelu, autorskom ili ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, zatim menadžerski ugovori, zapošljavnje bez radnog odnosa te angažman studenata prilikom obavljanja prakse.

"Nama je saradnja sa poreskom upravom od izuzetnog značaja. Kontinuirano s njima imamo sastanke, ovakve okrugle stolove, koji su uvijek vezani za aktuelna pitanja i aktuelne kontrole poreske uprave. Mi smo zatrpani 'šumom' novih zakona, pravilnika... pa, trudeći se da obavljamo svoje redovne poslove, često neki od tih zakona možda previdimo", istakla je predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica Senaida Turkić.

Ona je podvukla kako ovim sastancima žele preduhitriti kažnjavanje poslodavaca te da dobiju potpunu informaciju o zakonskim promjenama, odnosno svojim obavezama poreznicima. Poslodavci su, navodi Turkić, zainteresirani da zapošljavaju mlade ljude.

"Međutim, treba imati u vidu jednu stvar, a to je da poslodavci sve više preuzimaju onu ulogu koju bi trebali da imaju učitelji, profesori, posebno profesori na fakultetima. Dakle, ono što mi dobijemo kao završni proizvod s fakulteta, vrlo je niskog nivoa u smislu znanja. Tako da mi preuzimamo i ulogu doškolovavanja takvih studenata i, da ne kažem, davanja osnovnih znanja koja su trebali da steknu na fakultetima", kaže Turkić.

Kada su u pitanju djelatnosti koje su strogo vezane za osnovnu djelatnost subjekta, kako je istakao rukovodilac kantonalnog Poreznog ureda Zenica Sabahudin Ibrahimagić, u pravilu se ne dozvoljavaju takvi dugoročni angažmani.

"Primjera radi, neki građevinac ne može uopšte raditi po ugovoru o djelu. Ili takve slične djelatnosti. Ono što je nama problem jeste saradnja s drugim inspekcijama - inspekcijama rada, u smisli da te granične slučajeve rješavamo savjetodavno i da ne idemo odmah na izricanje novčanih kazni, na represivne mjere...To je i cilj današnjeg okruglog stola. Naravno, ponavljam, mi nećemo dozvoliti flagrantna kršenja zakona", navodi Ibrahimagić.

On je istakao i kako su zadovoljni oporavkom privrede u odnosu na prošlu godinu, jer su prihodi porasli za oko 20 posto, a broj zaposlenih je već isti kao i prije početka pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti