Predstavljeni rezultati projekata za razvoj poljoprivrede u prošloj godini: Za stočarstvo 7 mil. USD

03.09.2009. 15:16 / Izvor: Fokus
Predstavljeni rezultati projekata za razvoj poljoprivrede u prošloj godini: Za stočarstvo 7 mil. USD

Zahvaljujući kreditu od sedam miliona dolara koji je obezbijedio Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), prošle godine uspješno je dovršen projekat razvoja stočarstva i ruralnog finansiranja, rekao je 02.09.2009. godine Radenko Jeftić, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS.

Predstavljajući rezultate sprovođenja projekta koji su finansirani od strane međunarodnih organizacija za prošlu godinu, Jeftić je istakao da je u projektu razvoja stočarstva Vlada RS učestvovala s milion i po dolara, a korisnici s milion dolara. Italijanska vlada za projekat je dala grant u iznosu od 300.000 dolara.

"Projekat je realizovan u opštinama Berkovići, Nevesinje, Kalinovik, Rogatica, Istočno Goražde, Derventa i Bosanski Brod. Osim ovog projekta, IFAD je finansirao i unapređenje ruralnog preduzetništva, koje bi trebalo da bude dovršeno 2012. godine", kaže Jeftić i dodaje da projekat obuhvata opštinu Čelinac, Kotor Varoš. Kneževo, Teslić, Han Pijesak, Vlasenica, Milići, Srebrenica, Bratunac, Šekovići, Osmaci i Lopare.

Vrijednost projekta je procijenjena na 9,9 miliona dolara, a podržan je iz kredita IFAD s 3,3 miliona dolara, dok su Vlada RS i korisnici izdvojili po 1,1 milion maraka. Treći program finansiran kreditima IFAD je "Unapređenje života na selu", koji će se sprovoditi od 2010. do 2013. godine, a cilj je da se kroz zapošljavanje održi život na selu. Vrijednost projekta je oko devet miliona dolara.

Zoran Kovačević, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj, napomenuo je da će se krajem godine dovršiti projekat za razvoj male komercijalne poljoprivrede na području Ljubinja, Trebinja, Bileće i Berkovića.

"U okviru projekta rađena je infrastruktura za navodnjavanje u tom području, osnivana nova udruženja, zadruge, davani mikrokrediti. Tu su i dva mala projekta, očuvanje geno fonda uvezene stoke i sufinansiranje očuvanja biljnih genetičkih resursa", rekao je Kovačević.

Renata Rapić, projekt menadžer za projekat unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavila je projekat Svjetske banke kojim bi se unaprijedio rad institucija za pružanje usluga u poljoprivredi.

"Projekat se sastoji od tri komponente, i to jačanja informacionih sistema u poljoprivrednom sektoru, jačanja programa podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj, te savjetodavnih usluga i izrade strategije savjetodavstva", pojasnila je Rapićeva. Ovaj projekat bi trebalo da se dovrši do kraja 2011. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti