Vijesti

Predstavljeni rezultati projekata za razvoj poljoprivrede u prošloj godini: Za stočarstvo 7 mil. USD

03.09.2009. 15:16 / Izvor: Fokus

Zahvaljujući kreditu od sedam miliona dolara koji je obezbijedio Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), prošle godine uspješno je dovršen projekat razvoja stočarstva i ruralnog finansiranja, rekao je 02.09.2009. godine Radenko Jeftić, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS.

Predstavljajući rezultate sprovođenja projekta koji su finansirani od strane međunarodnih organizacija za prošlu godinu, Jeftić je istakao da je u projektu razvoja stočarstva Vlada RS učestvovala s milion i po dolara, a korisnici s milion dolara. Italijanska vlada za projekat je dala grant u iznosu od 300.000 dolara.

"Projekat je realizovan u opštinama Berkovići, Nevesinje, Kalinovik, Rogatica, Istočno Goražde, Derventa i Bosanski Brod. Osim ovog projekta, IFAD je finansirao i unapređenje ruralnog preduzetništva, koje bi trebalo da bude dovršeno 2012. godine", kaže Jeftić i dodaje da projekat obuhvata opštinu Čelinac, Kotor Varoš. Kneževo, Teslić, Han Pijesak, Vlasenica, Milići, Srebrenica, Bratunac, Šekovići, Osmaci i Lopare.

Vrijednost projekta je procijenjena na 9,9 miliona dolara, a podržan je iz kredita IFAD s 3,3 miliona dolara, dok su Vlada RS i korisnici izdvojili po 1,1 milion maraka. Treći program finansiran kreditima IFAD je "Unapređenje života na selu", koji će se sprovoditi od 2010. do 2013. godine, a cilj je da se kroz zapošljavanje održi život na selu. Vrijednost projekta je oko devet miliona dolara.

Zoran Kovačević, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj, napomenuo je da će se krajem godine dovršiti projekat za razvoj male komercijalne poljoprivrede na području Ljubinja, Trebinja, Bileće i Berkovića.

"U okviru projekta rađena je infrastruktura za navodnjavanje u tom području, osnivana nova udruženja, zadruge, davani mikrokrediti. Tu su i dva mala projekta, očuvanje geno fonda uvezene stoke i sufinansiranje očuvanja biljnih genetičkih resursa", rekao je Kovačević.

Renata Rapić, projekt menadžer za projekat unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavila je projekat Svjetske banke kojim bi se unaprijedio rad institucija za pružanje usluga u poljoprivredi.

"Projekat se sastoji od tri komponente, i to jačanja informacionih sistema u poljoprivrednom sektoru, jačanja programa podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj, te savjetodavnih usluga i izrade strategije savjetodavstva", pojasnila je Rapićeva. Ovaj projekat bi trebalo da se dovrši do kraja 2011. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti