Predstavljeno 19 poslovnih ideja na području općine Konjic​

28.08.2020. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Predstavljeno 19 poslovnih ideja na području općine Konjic​

Ukupan fond za pokretanje novih biznisa na području Općine Konjic iznosi 100.000,00 KM.

Na području općine Konjic realizovana su dva ciklusa obuka ''Pokreni svoj posao'' za kandidate koji imaju priliku uz podršku Evropske unije dobiti grant sredstva za registraciju i pokretanje poduzetničkih djelatnosti u okviru EU4Business projekta "Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške biznisima".

Od ukupno 45 prijavljenih kandidata i kandidatkinja, obuku je uspješno završilo njih 35, čime su stekli pravo na certifikat kojim se potvrđuje prisustvo obuci po SIYB (Start and Improve Your Business – Kako pokrenuti posao i unaprijediti poslovanje) metodologiji Međunarodne organizacije rada. 

Prije dva dana u prostorijama Kongresnog centra Garden City, 19 kandidata je predstavilo svoje poslovne ideje pred Komisijom koja će prema unaprijed definisanim kriterijima projekta izvršiti bodovanje njihovih ideja u narednim danima i odabrati najkvalitetnije.

Posebno raduje veliki odziv i učešće mladih u ovom projektu, koji su pokazali spremnost za savlađivanje novih znanja i vještina te će u tom smislu Općina Konjic i Agencija ''PRVI KORAK'' d.o.o. nastaviti sa projektima koji su od značaja za mlade i razvoj poduzetništva na području ove općine.

Rezultati ovog Javnog poziva za kandidate iz Konjica će biti objavljeni na zvaničnoj web i facebook stranici Općine Konjic i Agencije ''PRVI KORAK'' d.o.o. Konjic.

Ukupan fond za pokretanje novih biznisa na području Općine Konjic iznosi 100.000,00 KM. 

Projekat „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“ u partnerstvu implementiraju općine Jablanica, Kakanj, Konjic i Agencija „PRVI KORAK“ d.o.o., Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar, RadIN d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica. Uspostavom međuopćinskog partnerstva se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura i povećati broj novoosnovanih biznisa na području općina Jablanica, Kakanj i Konjic.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti