Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljeno bogatstvo avanturističkog turizma zapadnog Balkana

23.10.2018. 10:25 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici šest tur-operatora zapadnog Balkana promovisali su svoju ponudu i proizvode na godišnjem svjetskom samitu avanturističkog turizma u Montekatiniju, u Italiji, što im je omogućeno u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/.

Ovaj sajam predstavlja najveće pojedinačno okupljanje industrije avanturističkog turizma u svijetu koje za tur-operatore, predstavnike industrije i medije predstavlja jedinstvenu priliku za poslovno povezivanje, saopšteno je iz RCC-a.

Vođa tima projekta Snježana Derviškadić rekla je da je RCC pružio podršku tur- operatorima sa zapadnog Balakana da na ovom važnom okupljanju predstave bogatstvo avanturističkog turizma regiona.

"Zapadni Balkan je pokazao da ima mnogo toga da ponudi. Ovog puta su regionalni programi planinarenja, biciklizma i drugih oblika avanturističkog turizma na otvorenom predstavljeni publici na samitu kojem je prisustvovao 791 predstavnik Svjetskog udruženja avanturističkog turizma iz 68 ekonomija", navela je Derviškadićeva.

Ona je dodala da je promovisana mega-planinarska staza Via Dinarika koju je časopis "Nacionalna geografija" proglasio za najbolju svjetsku destinaciju u 2017. godini, kao i nova biciklistička staza Trans Dinarika, a sve sa zajedničkim vizuelnim identitetom uz podršku RCC-a.

Tur-operatori sa zapadnog Balkana susreli su se i sa stranim kupcima i međunarodnim medijima koji su željeli da se bolje upoznaju sa regionalnom turističkom ponudom u sklopu specijalizovane platforme za povezivanje koju je takođe omogućio RCC.

Ovaj projekat podržao je i takmičarski program avanturističkog filma "Avantura u pokretu" u organizaciji Svjetskog udruženja avanturističkog turizma, te učesnicima samita predstavio svoje aktivnosti u regionu pod zajedničkim brendom "Zapadni Balkan - Podržava RCC.int".

Kao partner u ovom programu RCC je imalo priliku da odabere svog favorita u programu avanturističkih filmova, a autora odabranog filma "Bark Evropa - Antarktika" nagradi putovanjem duž Via Dinarike.

Ovaj projekat RCC-a finansira EU, a cilj mu je razvoj zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, povećanje broja turista koji posjećuju region, njihov duži boravak, te povećanje prihoda i mogućnosti zapošljavanja u ovoj industriji.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti