Predstavljeno prvo izdanje Bijele knjige bankarskog sektora BiH

03.12.2019. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Predstavljeno prvo izdanje Bijele knjige bankarskog sektora BiH

Ovaj jedinstveni i sadržajem bogati dokument plod je višedecenijskog iskustva i suočavanja sa brojnim otvorenim pitanjima koja traže kvalitetne odgovore.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) danas je prezentiralo prvo izdanja "Bijele knjige", koja na studiozan način obrađuje najaktuelnije otvorene teme poslovnog bankarstva u Bosni i Hercegovini.

Bijela knjiga je nastala kao plod intenzivne i široke saradnje svih zainteresiranih segmenata bankarskog sektora, od teoretičara, univerzitetskih profesora, preko istaknutih bankara i radnika u bankarstvu do sektora privrede i građana kao glavnih korisnika bankarskih usluga.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka je kazao da Bijela knjiga prvenstveno namijenja vlastima BiH kao dokument u kojem su sabrani ključni problem koji koče rad bankarskog sektora.

"Od preko 150 otvorenih pitanja mi smo u knjizi suzili to na nekih osam najaktuelenijih za koja se nadamo da ih možemo riješiti zajedno sa vlastima. Kroz knjigu smo definirali kompletan prijedlog i sve ono pozitivno što radi okruženje, zatim naveli smo načine na koje se određeni postupci mogu napraviti, te smo tako predložili vlastima na koji način se u BiH to može implementirati. Nadamo se da ćemo sa novom vlašću uspjeti riješiti problem po problem kako bismo ambijent u BiH napravili pravednijim i dosljednim za život čovjeka", kazao je Kutle.

Rekao je kako svi imamo odgovornost za implenetaciju rješenja problema.

"Mi jesmo inicijatori ali u rješavanju problema treba svi da učestvujemo. Nakon izdavanja Bijele knjige aktivno ćemo raditi na realizaciji problema koji su navedeni i kroz to ćemo uvidjeti koji su to novi problem koji se javljaju, kako ih definirati i kako skupa u interakciji sa vlasti raditi na rješenjima, jer nam je cilj jedinstven a to su građani", pojasnio je.

Kao ključni problemi koje vlast treba da implementira navedena je digitalizacija, koja se navodi u svih osam oblasti Bijele knjige, tu su još digitalni potpis i devizni zakon koji je iz Jugoslavije, zatim unutarnji platni promet ali i mnogi drugi koji će se postepeno morati rješavati.

Ovaj jedinstveni i sadržajem bogati dokument plod je višedecenijskog iskustva i suočavanja sa brojnim otvorenim pitanjima koja traže kvalitetne odgovore.

Knjiga je najavljena kao istinska praktična pomoć bankarskom sektoru i doprinos njegovom uspješnijem praćenju razvojnih trendova.

Kroz jasno markiranje aktuelnih pitanja vezanih za poslovanje banaka, prvenstveni zadatak Bijele knjige je dati relevantne informacije o bankarstvu u Bosni i Hercegovini i potaknuti pozitivna profesionalna razmišljanja o unapređenju bankarskog poslovanja u našoj zemlji.

Boško Mekinjić, predsjednik upravnog odbora Udruženja banaka BiH kazao je da je Bijela knjiga dokument koji se pažljivo i stučno spremao godinu dana i koji je danas ugledao svjetlo dana.

"Ja sam jako zadovoljan što je ova knjiga konačno objavljena. Ona za cilj ima da pomogne bankarskom sektoru, prvenstveno kroz rješavanje pojedinih problema koji postoje u ovom sektoru. Puna implementacija Bijele knjige problema sa kojima se susrećemo zaživjet će početkom sljedeće godine. U prilog tome ide i činjenica da ćemo uspjeti da rješimo dugogodišnji problem koji imamo a vezan je za elektronski potpis. Ovaj problem nam je predstavljao veliku smetnju kada se radilo o digitalizaciji bankarskih usluga u BiH te se nadamo njegovom konačnom rješavanju", rekao je Mekinjić.

Kazao je i kako se nadam da je ovaj današnji skup samo jedan povod koji bi trebao da bude kontinuiran proces, tj. proces gdje bi aktivnije trebao da se čuje glas bankarske zajednice i bankara, nešto gdje mogu aktivno da učestvuju i daju svoj doprinos u pokretanju privrednog razvoja zemlje.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da je promocija Bijele knjige prilika da Centralna banka, Agencija za bankarstvo i svi koji uređuju finansijski sektor u BiH čuju probleme s kojim se komercijalne banke susreću u poslovanju.

"Centralne banke BiH će sa svoje strane učiniti sve da pruži doprinos finansijskom i bankarskom sektoru u smislu stabilnosti kako bi potakli razvoj Bosne i Hercegovine", rekao je Softić.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda rekao je da MMF veoma interesuju problemi sa kojima se suočava bankarski sektor u BiH.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima BiH, on je naveo da je rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ BiH u ovoj godini 2,8 odsto, da se u narednoj očekuje 2,6 odsto, da će ovogodišnja inflacija u zemlji biti 1,1 odsto, a 2020. 1,4 odsto, a ovogodišnji javni dug 33,3 odsto BDP, te da se naredne godine očekuje da on bude 32,5 odsto.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti