Predstavnici 14 medija zemalja EU u BiH

16.03.2016. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici 14 medija zemalja EU u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić i saradnici primili su predstavnike 14 medija iz zemalja EU kojima su predstavljeni privredni sektori BiH koji bi mogli privući strane investicije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić i saradnici primili su predstavnike 14 medija iz zemalja EU kojima su predstavljeni privredni sektori BiH koji bi mogli privući strane investicije.

Direktor Milinić se  zahvalio novinarima na posjeti i istakao da su posjetili glavnu adresu u zemlji za dobijanje informacija o mogućnostima za ulaganje u BiH. Predstavio je ukratko aktivnosti Agencije na polju privlačenje stranih ulaganja i promoviranja BiH kao lokacije za investiranje i suradnju koju FIPA ima sa postojećim stranim investitorima u BiH.

Dat je pregled stanja stranih ulaganja u BiH, sa osvrtom na zemlje najznačajnije investitore, istaknuti su razlozi zbog kojih je BiH povoljna destinacija za ulaganje, te su potom prezentirani sektori turizma, energetike, poljoprivrede, metalni i tekstilni sektor, ICT, industrija auto-dijelova i drvni sektor sa osnovnim informacijama o svakom sektoru, potencijalima i projektima u koje bi se moglo investirati.

Novinarima se obratio i Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCement Group za BiH i Hrvatsku i predsjednik Vijeća stranih investitora BiH. G. Muidža je govorio o poslovnom ambijentu u BiH i svom iskustvu u poslovanju, kao i prednostima i poteškoćama sa kojima se susreću strani ulagači u BiH.

Prisutnima se obratio i Valentin Ilievski, direktor Messera BH Gas i Messera Tehnoplin BiH i član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora BiH, predstavljajući pozitivne primjere iz poslovanja i svoje iskustvo kao jednog od najuspješnijih investitora u našoj zemlji.

Posjeta predstavnika medija BiH je organizirana u okviru projekta Direktorata Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju sa ciljem boljeg informiranja javnosti u zemljama EU o stanju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i o mogućnostima za ulaganje u ovim zamljama.

Predstavnici medija koji su posjetili FIPA-u su : Wiener Zeitung -Austrija,  WirtschaftsBlatt-Austria, Deutsche Welle-Njemačka, Népszabadság-Mađarska, La Stampa-Italija, East Journal-Italija, Information-Danska, Iltalehti-Finska, YLE Radio-Finska, ERT-Greek radio television-Greece, Gazeta Wyborcza-Poland, Evenimentul Zilei-Romania, La Razon-Spain i Tageblatt-Luxembourg.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici Direktorata Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Po okončanju susreta, novinarima su podijeljeni promotivni materijali FIPA-e i Vijeća stranih investitora u BiH (FIC).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti