Predstavnici Civilne zaštite općine Novi Grad posjetili Gerontološki centar

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavnici Civilne zaštite općine Novi Grad posjetili Gerontološki centar

31.03.2020. 08:14 / Izvor: Akta.ba

Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo tokom provođenja mjera sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva, posebnu pažnju posvetio je Gerontološkom centru u Nedžarićima, u kojem je smješteno oko 350 starih i iznemoglih osoba.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u Centru nalazi najosjetljivija kategorija našeg stanovništva, Štab CZ poduzeo je brojne mjere kako bi se korisnici Centra na što bolji mogući način zaštitili od oboljenja koje uzrokuje virus COVID - 19.

Pravovremeno je osigurana zaštitna oprema, zaštitne maske i rukavice, kao i dezinfekcija cijelog prostora, a potom i kontejner za presvlačenje i dezinfekciju odjeće uposlenika. Uz konsultacije sa Štabom, uspostavljene su stroge procedure kretanja osoblja i korisnika, kako bi se što više smanjio direktni kontakt sa onima koji odlaze i dolaze u Centar, a time smanjila i mogućnost prenošenja virusa. Također, Štab je odredio i osobu koja je tokom 24 sata kontakt između Centra i Civilne zaštite, kako bi se osigurao stalni protok informacija i učinilo sve da se objekat i njegovi korisnici i uposlenici zaštite od koronavirusa.

Jučer je načelnik Semir Efendić, zajedno sa potpredsjednicima Općinskog vijeća Elvisom Hodžićem i Jasminom Šaljićem, posjetio ovu ustanovu i za potrebe medicinskog osoblja uručio pet zaštitnih maski - vizira, koje besplatno za zdravstvene ustanove proizvodi novogradska firma "Dizart".

Tom prilikom direktorica Centra Melisa Alibašić - Hadžić upoznala ih je sa poduzetim mjerama zaštite osoblja i korisnika centra, istakavši da se osim kontinuirane sistematske dezinfekcije prostorija, vrši maksimalna kontrola ulaska i izlaska u ustanovu, kako ljudi, tako i roba. Uz to, na ulazu u ustanovu vrši se kontrola tjelesne temperature, a prilikom ulaska u Centar vrši se i dezinfekcija automobila, te dezinfekcija dvorišnog prostora i uniformi uposlenika.

Mjere zaštite od širenja koronavirusa u saradnji Štaba CZ Općine Novi Grad Sarajevo i ove ustanove nastavit će se i u narednom periodu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti