Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavnici institucija kulture poručuju "Rad nam je ugrožen"

06.10.2020. 12:40 / Izvor: Fena

Direktori sarajevskih teatara danas su uputili apel zastupnicima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da pod hitno revidiraju zaključke kojima se uvodi moratorij na ugovore na određeno, ali i neformiranje nadzornog odbora u tim kulturnim institucijama.

Na hitnoj konferenciji za medije danas su direktori sarajevskih teatara Emir Hadžihafizbegović, Ismir Fazlić, Aleš Kurt, Adnan Džindo, Dario Vučić, Nihad Kreševljaković, Samir Lokvančić i Izudin Bajrović, kazali da se spomenutim zaključkom zabranjuje rad institucija kulture.

Podsjećaju da se zaključcima Skupštine KS zabranjuje rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, te institucije ostaju bez upravnih odbora, zabranjuje se rad ugovorom o djelu, autorski honorari, kao i bilo kakvo potpisivanje ugovora sa saradnicima na predstavama.

"Šokirani smo da se ovako neselektivno donio jedan zaključak i duboko vjerujemo da se radi o previdu. Stoga, mi direktori sarajevskih teatara upućujemo javni apel da se zaključak Skupštine KS pod hitno revidira i da se naše institucije izuzmu iz zaključka. U protivnom, naš dalji rad bi bio nezakonit i mi već danas radimo nelegalno", istaknuto je u apelu.

Rečeno je da su uprkos brojnim problemima sa kojima se institucije kulture kontinuirano suočavaju već 25 godina, nedostatak kadrova, siromašni budžet, ipak iznjedrile velika imena po kojima su BiH i Sarajevo prepoznatljivi u svijetu.

"Problemi u našim institucijama generiraju se od samog prestanka agresije na BiH. Sistemska atrofija rada u našim institucijama dovela je sve nas u jednu 'beketovsku situaciju'. Mi ne samo da nemamo dovoljno sredstava za naš finalni proizvod koji se zove predstava, nego radimo u prepolovljenoj sistematizaciji, što se vrlo egzaktno može dokazati", istaknuto je danas na konferenciji.

Stoga, direktori sarajevskih teatara: Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Pozorišta mladih Sarajevo, SARTR-a, Baleta, Opere i Filharmonije NP Sarajevo te MESS-a predložili su hitnu izmjenu zaključka i "to na način da te institucije dodaju u zaključku onim koje su zastupnici Skupštine KS naveli u tački 3. tog zaključka, čime bi se, duboko vjerujemo, nenamjerna nepravda unutar skupštinskog odlučivanja prema našim institucijama ispravila".

Podršku direktorima sarajevskih teatara dao je ministar  kulture i sporta KS Kenan Alikadić, koji je kazao da će učiniti sve da se nađe rješenje te skupštinski zaključak povuče i revidira. Svrhu tih zaključaka sam ne vidi, kao ni da se ustrajava na uništenju kulture koja je preživjela agresiju na BiH.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti