Vijesti

Predstavnici konsultantske firme "Qualitass International" iz Beograda prezentirali "Implementacije ISO 9001:2000 i drugih standarda

29.01.2008. 14:21 / Izvor: Nezavisne novine


Dok firme u BiH potpuno ne primijene standarde upravljanja kvalitetom, neće moći pristupati razvijenim tržištima i doći do bolje budućnosti.

Ovo je juče u Sarajevu istakao Jovan Lojanica, predstavnik konsultantske firme "Qualitass International" iz Beograda, na prezentaciji "Implementacije ISO 9001:2000 i drugih standarda".

Naglasio je da se neprimjenjivanje ovih standarda firmama sveti tako što imaju niži kvalitet i produktivnost, zbog čega su neprihvatljivi i preskupi za razvijena tržišta. Lojanica je rekao da je cijeli razvijeni svijet potpuno primijenio ove principe i sada ide na više stadije.

"Za razliku od razvijenog sveta, postoji srednje i manje razvijeni i nerazvijeni, a tu su BiH, Hrvatska, Bugarska, Srbija, Makedonija, Albanija, koji nisu još došli u puno stanje da primene standarde 9000. Dok god potpuno ne primene standarde, neće moći da komotno pristupaju razvijenim tržištima i da po pravim cenama prodaju svoj rad i proizvode", rekao je Lojanica i dodao da se ovi standardi moraju primijeniti u svim segmentima društva.

U "Qualitass International" Sarajevo kao razloge za primjenu ISO 9001:2000 naveli su direktive EU, po kojim 40 odsto firmi u zemlji mora imati ove standarde, te zakon o javnim nabavkama, po kojem će na tenderima dodatno biti bodovana preduzeća koja imaju taj standard. Nakon prezentacije sa sarajevskim firmama "Dizalo" i "FEF export-import" potpisani su ugovori o primjeni standarda ISO 9001:2000.

"Naš cilj je što kvalitetnije uraditi liftove sa što manje sredstava, a da se zadovolje potrebe građana i firme. Da bi se to moglo ispoštovati, opredijelili smo se na ovaj standard", rekao je Sead Idriz, zamjenik direktora firme "Dizalo".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti