Predstavnici mađarskih firmi posjetili KS: Interes za iskorištavanje geotermalnih voda

21.09.2011. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
Predstavnici mađarskih firmi posjetili KS: Interes za iskorištavanje geotermalnih voda

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić te ministri privrede i kulture i sporta Rusmir Sendić i Ivica Šarić jučer su održali radno-konsultativni sastanak s predstavnicima mađarskih firmi "Aqua plus" i "Epi", potencijalnim investitorima u BiH i region. Kako je saopćeno, sastanku su prisustvovali i predstavnici sarajevskih firmi "Alfa invest" i "Aqua Bosna".

Razgovarano je o mogućnostima ulaganja u oblast iskorištavanja geotermalnih voda, čijim je izvorištima BiH bogata, dok je, kako je istaknuto, njihova iskorištenost procentualno veoma mala.

Predstavnici ovog konzorcija firmi ponudili su i mogućnost investiranja i realizacije projekta od obostranog interesa u komunalnom, infrastrukturnom, ali i građevinskom sektoru.

Premijera i ministre su upoznali o svojim dosadašnjim realiziranim projektima u Mađarskoj, a koji se odnose na izgradnju kolektora, bolnica, univerzitetskog kampusa te najmodernijih koncertnih dvorana izgrađenih u skladu s najsavremenijim tehničko-tehnološkim strandardima.

"Vladi Kantona Sarajevo je jako važno da investitori žele da ulažu u KS i u nama ćete sigurno imati ozbiljne partnere, jer je naš cilj razvoj sredine u kojoj živimo", istaknuo je premijer Musić i zamolio predstavnike ovih firmi da Vladi Kantona dostave konkretne projekte da bi se o njima očitovala, te se na najbolji način pripremila za realizaciju eventualno odabranih projekata.

Po njegovim riječima, od ove saradnje se očekuje i intenziviranje iskorištavanja sredstava evropskih IPA fondova.

Dobru mogućnost za buduću saradnju, kako je rečeno, dat će i usvajanje dva kapitalna zakona - o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama u Kantonu Sarajevo, čije se usvajanje očekuje tokom sljedećeg mjeseca, saopćila je Pres-službe Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, premijeru i ministrima Kantona Sarajeva je upućen i zvaničan poziv da posjete i obiđu sve objekte koje su ove firme realizirale u Mađarskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti