Predstavnici ORBICO-a i PPDIVUT-a potpisali Sporazum o međusobnim odnosima: Ciljevi sindikata i poslodavaca identični - razvijanje i povećanje zaposlenosti

14.10.2009. 16:06 / Izvor: Fena
Predstavnici ORBICO-a i PPDIVUT-a potpisali Sporazum o međusobnim odnosima: Ciljevi sindikata i poslodavaca identični - razvijanje i povećanje zaposlenosti

Sindikalna organizacija i predstavnici poslodavca kompanije "Orbico" d.o.o. Sarajevo su 14. oktobra 2009. godine potpisali Sporazum o međusobnim odnosima kojim žele osigurati dosljednu primjenu važećih zakonskih propisa, sindikalnih dokumenata i akata u toj kompaniji.

Sporazum su potpisali predsjednik i vlasnik Grupacije "Orbico" Branko Roglić i Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije, vodoprivrede, ugostiteljstva, turizma i trgovine (PPDIVUT) BiH, čija je članica sindikalna organizacija kompanije, kao i predsjednica sindikalne organizacije i direktor "Orbica" d.d. Sarajevo Alma Čolpa i Ivo Lelas.

Predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić je na ceremoniji, na kojoj je vlasniku "Orbica" Branku Rogliću uručeno priznanje tog sindikata, istakao da je potpisani sporazum dokaz demokratske opredijeljenosti vlasnika kapitala u kompanijama u koje investira i svjesnosti da se samo s radnicima može graditi bolja budućnost.

Po Avdagićevim riječima to također potvrđuje da su ciljevi sindikata i poslodavaca identični - razvijanje i povećanje zaposlenosti.

Istaknuvši da zbog ekonomske krize nijednom radniku nije kasnila plaća niti je račun bilo koje kompanije bio blokiran vlasnik grupacije "Orbico" Branko Roglić je naveo da je sistem humanog odnosa - poslodavac - sindikat - radnici preduvjet za uspješno poslovanje.

"`Orbico` je došao u Sarajevo odmah nakon Daytona sa željom da investira i to na temelju tada razrušene tvornice bicikla "Lasta" Ilidža", kazao je Roglić dodavši da je osim distribucije "Orbico" danas u BiH prisutan i u građevinarstvu i na području Travnika investira u izgradnju stambeno-poslovne zgrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti