Predstavnici Privredne komore iznijeli prijedloge na tematskoj sjednici Vlade RS: Produžiti rok za reprogram poreza

14.07.2009. 09:31 / Izvor: Nezavisne novine
Predstavnici Privredne komore iznijeli prijedloge na tematskoj sjednici Vlade RS: Produžiti rok za reprogram poreza

Mogućnost izmirenja poreskih obaveza preduzećima u RS putem reprograma, za dug nastao do kraja 2007., trebalo bi produžiti do kraja 2008. godine.

To je bio ključni zahtjev koji su predstavnici Privredne komore RS 13.07.2009. godine iznijeli na redovnoj tematskoj sjednici Vlade RS posvećenoj razmatranju mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize po industriju RS.

Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore RS, kazala je da je pomjeranje ranije utvrđenog roka za reprogram obaveza sa 2007. na 2008. potrebno kako bi bila podržana likvidnost domaće privrede opterećene globalnom recesijom.

"Preduzećima bi to pomoglo da prodišu u ova teška poslovna vremena", istakla je ona.

Privrednici su, takođe, zvaničnicima Vlade ukazali da su komercijalne banke značajno usporile procedure odobravanja kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, dajući prednost vlastitim prilično skupljim zajmovima. Stoga su apelovali na Vladu i IRB da kod poslovnih banaka insistiraju na bržem kreditnom "protoku".

"Privrednici se žale da su procedure komercijalnih banaka za odobravanje kredita IRB-a užasno spore i duge, te da daleko brže odobravaju svoje kredite", navela je Ristićeva.

Ona je potvrdila da su predstavnici drvne industrije, koji su s metaloprerađivačima, takođe, prisustvovali sjednici Vlade, ponovo istakli potrebu snižavanja cijena oblovine koju im isporučuju "Šume RS".

Neđo Ilić, direktor "Šuma RS", tvrdi, međutim, da za to nema realne mogućnosti, upozoravajući da bi to dovelo do neminovne blokade poslovanja i finansijskog gubitka tog javnog preduzeća. On kao rješenje navodi izmjenu Zakona o šumama kojim bi se to preduzeće rasteretilo prevelikih izdvajanja prema entitetu i opštinama, što bi otvorilo prostor da se "ušteđeni" dio sredstava usmjeri u drvoprerađivački sektor.

"Mi smo već podržali inicijativu za izmjenu Zakona o šumama koju je uputila Skupština opštine Istočno Sarajevo i sada čekamo odgovor Vlade", kazao je Ilić.

Predstavnici metaloprerađivačnog sektora su s resornim zvaničnicima RS, navode u Privrednoj komori, usaglašavali stavove uoči današnje posjete Mlađana Dinkića, potpredsjednika Vlade Srbije, Banjoj Luci.

"Na sastanku sa Dinkićem će se pokušati iznaći mogućnost uključenja naših proizvođača auto-dijelova u poslove koje italijanski FIAT pokreće u Kragujevcu", kazala je Dragica Ristić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti