Predstavnici vinarskog sektora BiH na Wine Paris-Inexpo Paris

13.02.2020. 08:45 / Izvor: Fena
Predstavnici vinarskog sektora BiH na Wine Paris-Inexpo Paris

Nadaju se da će pozitivna iskustva te posjete uspješno implementirati u vinarskoj industriji BiH.

Predstavnici vinarskog sektora Bosne i Hercegovine, okupljeni oko vinarske platforme "Blaž Enology" na studijskom su putovanju u Francuskoj, a primarni cilj je uvid u najnovija tehnološka dostignuća proizvodnje vina i vinarske opreme posebice s aspekta marketinga vina i žestokih pića.

 

Hercegovački vinari posebnu zahvaljuju Mariju Čuli iz Mostara, studentu Instituta za vino u Bordeauxu, koji je cijeloj grupi na raspolaganju kao domaćin te studijske posjete.

Navode da su prva dva dana sudjelovali na sajmu vina Wine Paris-Inexpo Paris, na kojemu je nekoliko hiljada izlagača izložilo svoja vina i žestoka pića.

"U izravnom kontaktu s izlagačima nastojali smo prikupiti informacije koje bi imale pozitivan učinak na razvoj vinarskog sektora BiH. Za posljednja tri dana planirana je posjeta vinarijama i chateauima na području Bordeauxa, tvornici za izradu bačava, muzeju vina u Bordeauxu, kao i Institutu za vino i vinigradarstvo", kažu hercegovački vinari. Nadaju se da će pozitivna iskustva te posjete uspješno implementirati u vinarskoj industriji BiH.

Sudionici posjete Francuskoj su predstavnici preduzeća i vinari Hercegovina vino d.d. Mostar, Hepok d.d. Mostar, Vinarija Čitluk d.d. Čitluk, AG Međugorje doo. - Carska Vina, Podrumi Andrija d.o.o, Podrum Tolj, Podrum Vilinka, Vina Zadro d.o.o, CO Trink d.o.o., FAZ Mostar i BLAŽ Enology.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti