Predstavnici VTK BiH posjetili kompanije u Livnu i Kupresu

29.05.2019. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici VTK BiH posjetili kompanije u Livnu i Kupresu

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine posjetili su kompanije iz Hercegbosanske županije.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine posjetili su kompanije iz Hercegbosanske županije. Tijekom posjete kompanijama Pavić d.o.o.-Mesnoj industriji, Mljekari Livno i Adria Ski razgovaralo se o trenutnom poslovanju, potencijalima kompanija i eventualnim problemima.

Pavić d.o.o. trenutno djeluje u deset organizacijskih jedinica u djelatnostima prerađivačke industrije, poljoprivredne proizvodnje, trgovine na veliko i malo hranom i robom široke potrošnje, trgovinom naftnih derivata, ugostiteljstvom i transportom. Pavić d.o.o. trenutno zapošljava 170 djelatnika te je po prihodima i broju zaposlenih najveći privatni poslodavac u općini Livno.

Djelatnost proizvodnje i prerade mesnih prerađevina datira od 2005. godine. Proizvodni objekt je zvanično pušten u pogon 2009. godine prilikom izdavanja certifikata sustava upravljanja kvalitetom- prema zahtjevima ISO 9001:2000 standarda i sustava upravljanja sigurnošću hrane prema zahtjevima sustava HACCP-a. Proizvodni objekt je isti dan dobio i izvozni broj u svrhu proširenja tržišta na zemlje regije. Kontinuirano povećanje proizvodnje i prodaje proizvoda branda Pavić je direktan rezultat proizvodnje visoko kvalitetnih proizvoda na tradicionalan način. Rast proizvodnje i prodaje rezultira u izmjeni glavne djelatnost u proizvodnju sredinom 2016. godine. Proizvodi su dostupni i u Srbiji i Albaniji. Pokretanjem novih proizvodnih linija i stvaranjem novih kapaciteta, širenje prodaje vide upravo u susjednim zemljama.

Mljekara Livno je najveći proizvođač sira u Bosni i Hercegovini, a poznati su po proizvodnji Livanjskog sira. Godišnje kupuju oko 10 milijuna litara mlijeka i proizvodi više od 1.000 tona sira. Organizirana proizvodnja sira započela je 1885. godine na temelju tehnologije izrade francuskog sira „grojer“. Zahvaljujući desetljećima rada i usavršavanja, Livanjski sir postao je nadaleko poznata i priznata robna marka. Livanjski sir se izvozi u Europsku uniju i sve zemlje regije. Na domaćem tržištu proizvodi Društva prisutni su u svim značajnijim trgovačkim lancima i dostupni su korisnicima širom Bosne i Hercegovine. Mljekara Livno posjeduje certifikate ISO 9001: 2015, HACCP i Halal, a IFS Standard će uskoro biti u potpunosti implementiran.

Livanjski sir je punomasni tvrdi sir koji zrije pod korom na prirodan način. Proizvodi se od kravljeg, ovčijeg ili mješavine kravljeg i ovčijeg mlijeka u kolutovima mase cca 2,3 kg. Specijalizirani su za proizvodnju ovog sira koji je ujedno autohton proizvod. Nosilac je vitamina: A, D, E, K, 81,82 i C, mineralnih tvari, mliječne kiseline te karotina. Ima zlatnožutu boju, prijatan pikantan okus (po orahovoj jezgri) i miris. Zbog činjenice da je pikantan konzumira se kao predjelo, glavno jelo i desert.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti