Predstavnici ZOI 84 posjetili Goražde povodom projekata vezanih za unapređenje turizma

17.02.2009. 08:54 / Izvor: Fena
Predstavnici ZOI 84 posjetili Goražde povodom projekata vezanih za unapređenje turizma

Na inicijativu Mustafe Kurtovića, ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) u prvoj zvaničnoj posjeti Goraždu 16.02.2009. godine boravili su predstavnici firme ZOI 84 iz Sarajeva.

Povod su bili dogovori o konkretnim projektima vezanim za unapređenje turizma na ovom području, s posebnim akcentom na interesiranja mladih.

Kako je istaknuto na ovom sastanku kojem su prisustvovali i turistički te sportski radnici, ZOI 84 u fazi je progresivnog razvoja izvan Kantona Sarajevo jer smatra da treba iskoristiti potencijale koje imaju i ostali dijelovi BIH, a među njima je i BPK-a koji ima značajne potencijale kako za proširenje skijaških tako i drugih kapaciteta.

Generalni direktor ZOI 84 Nedžad Ajnadžić, iznio je konkretne prijedloge za razvoj rekreativnog ali i profesionalnog sporta na ovom području, što je po njemu i jedan od načina borbe protiv maloljetničke delikvencije i drugih poroka.

"U saradnji sa Vladom BPK-a i firmom Centroprevoz Goražde planiramo organizirani odlazak mladih iz Goražda na klizanje u Zetru a prihvatili smo i prijedlog za skijanje na Igmanu i Bjelašnici za što smo spremni dati i određene beneficije. ZOI 84 ozbiljno razmatra projekt instaliranja žičara-vertikalnog transporta u BPK-a gdje god se za to stvore uvjeti i zavisno od interesiranja mladih. Namjera nam je u Goraždu instalirati i ledenu plohu koju bi mogli koristiti i mladi iz Foče, Višegrada, Rogatice, Čajniča i drugih gradova", kazao je direktor Ajnadžić.

Premijer BPK-a Nazif Uruči pozdravio je predložene ideje te izrazio spremnost kantonalne Vlade da u skaldu sa mogućnostima podrži njihovu realizaciju.

"Mi smo kroz projekt GAP već stvorili određene pretpostavke za ledenu plohu na rukometnom terenu u naselju Prvi maj i vjerujemo da ćemo u saradnji sa Općinom Goražde i drugim institucijama ovaj projekt realizirati do kraja godine. Što se tiče instaliranja žičare u turističkom kompleksu Bijele vode već u četvrtak, 19. februara ljudi će biti na terenu s ciljem sagledavanja mogućnosti. Vjerujem da će svi spomenuti projekti biti realizirani i drago mi je da je ZOI 84 ovo područje prepoznao kao perspektivno u ovoj oblasti", kazao je ministar Kurtović.

Agencija ZOI TOURS, koja djeluje u sklopu firme ZOI 84, izrazila je i spremnost za promoviranje turističkih potencijala ovog područja s ciljem privlačenja što većeg broja turista.

Današnji sastanak okončan je prezentacijom projekta "Svi na led", te obilaskom terena u naselju Prvi maj kao potencijalne lokacije za instaliranje ledene plohe u Goraždu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti