Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio CEFTA-u

06.09.2007. 09:53 / Izvor: HINA
Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio CEFTA-u

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu kasno navečer odobrio je pristupanju BiH Sporazumu o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi (CEFTA) i dao suglasnost za ratificiranje tog dokumenta.

Prihvaćanje CEFTA-e u bosanskohercegovačkom parlamentu uslijedilo je nakon što su uoči sjednice na to pozvali Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

"Firme iz BiH moraju bili izložene tržišnom natjecanju. One koje to izdrže ostvarivat će profit i na drugim tržištima", kazao je Špirić predstavnicima prije glasovanja istaknuvši kako nema niti jednog razloga zbog kojega bi se dalje odgađalo prihvaćanje sporazuma koji će zamijeniti više od trideset bilateralnih ugovora kojima je do sada bila regulirana trgovinska razmjena sa zemljama regije.

BiH je uz Srbiju do sada bila jedina država regije koja nije ratificirala CEFTA-u a odgoda prihvaćanja tog sporazuma bila je rezultat pritiska domaćih poljoprivrednika koji strahuju od uvozne konkurencije.

Uvažavajući djelomice takve primjedbe, Predstavnički dom Parlamenta BiH obvezao je u srijedu Vijeće ministara da u roku od dva mjeseca pripremi prijedlog mjera kojima bi se pomogla domaća poljoprivredna proizvodnja. Predstavnički dom Parlamenta BiH u srijedu je bez posebne rasprave prihvatio i ugovor o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti