Predstavništvo njemačke privrede u BiH obilježilo 20 godina rada

08.11.2017. 23:38 / Izvor: Akta.ba
Predstavništvo njemačke privrede u BiH obilježilo 20 godina rada
OTVORI GALERIJU

Dvije decenije, obilježilo je mnoštvo iskustava, informacija, prilika, poslova, projekata, poslovnih izazova...

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH) u srijedu navečer je u Sarajevu svečano obilježilo 20 godina rada.

Dvije decenije, obilježilo je mnoštvo iskustava, informacija, prilika, poslova, projekata, poslovnih izazova...

Zahvaljujući naporima danas godišnja robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Njemačke narasla je na 1,7 milijerdi eura i što je, posebno važno, skoro uravnotežena je kad je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom.

Zamjenik direktora AHKBiH Martin Gaber izjavio je svom u obraćanju da je u posljednjih godinu i po koliko je ovdje uvidio da su bh. kompanije pozitivno iznenađenje ove zemlje.

"'Promijeniti znači poboljšati' citat je Winstona Churchilla i u godinama koje dolaze treba mnogo toga promijeniti i poboljšati. BiH i privreda ove zemlje čakaju na razne izazove" , istaknuo je Gaber.

Predsjednica AHKBiH i direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik Snježana Köpruner kaže kako je njen cilj da se izbori za bolji status privrednika, te da se nada da će Predstavništvo voditi jednako uspješno kao i njeni prethodnici.

"Zamolila bih vas da nas podržite u našim naporima na poboljšanju obrazovanja, smanjenje troškova rada i ostvarivanju bolje komunikacije sa zapadom i mislim da ćete i vi biti zadovoljni kad uspijemo i da ćete biti ponosni na nas, naše uspjehe i naš rad", kazala je Köpruner.

Naglasila je kako trebamo sve uraditi da mladi ljudi ne napuštaju BiH koja ima prekrasnu povijest.

Sebastian Damm, rukovodilac ekonomskog odjela Njemačke Ambasade u Sarajevu u BiH je kazao kako oni danas slave mnogo više, imaju najveći trgovinski volumen sa BiH, a njihov cilj je jesan, žele povećati investicije u BiH.

Helge Tolksdorf, rukovodilac odjela za Jugoistočnu Evrope i EU- proširenje u Saveznom ministarstvu privrede i energije Njemačke kaže kako brojke pokazuju da su bileteralni privredni odnosi dobri i Njemačka je na prvom mjestu što se tiče investicija i mnoga Njemačka preduzeća su među najvećim investitorima što nije tek tako postignuto.

Smatra kako su Njemačkoj industriji potrebni pouzdani dobavljači.

"Vjerujem da se BiH nalazi na dobrom putu kako bi svoju privredu ojačala što je važan doprinos približavanja EU", kazao je Tolksdorf.

Inače, Predstavništva njemačke privrede, skraćeno AHK, su dio mreže koju čini 130 komora u više od 90 zemalja svijeta. Prisutne su u svim zemljama s kojima Njemačka ima dobre trgovinske odnose i koje su za njemačku privredu od izuzetnog značaja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti