Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstojeća "BH sedmica inženjerstva" začetak organizovane zajednice inženjera

20.11.2018. 10:48 / Izvor: Fena

Cilj predstojeće "BH sedmice inženjerstva" je začetak i umrežavanje nove, organizovane zajednice inženjera i svih ključnih aktera za razvoj pametnije ekonomije u BiH, rekao je u razgovoru za Fenu direktor tog projekta Zlatko Berbić.

Program "BH sedmice inženjerstva" obuhvatit će tri zasebna događaja. Tako će 21. novembra u Sarajevu i 23. novembra u Banjoj Luci  biti održane radionice IEEE World Standards Association. Od 28. do 30. novembra u Tuzli će biti  upriličen forum čiji je cilj okupljanje kompanija i inženjera iz različitih oblasti proizvođačke privrede, te predstavljanje inovacija koje su razvile bh. firme. Treći događaj u sklopu sedmice inženjerstva je IEEE kongres za studente i mlade profesionalce BiH, 1. i 2. decembra u prostorijama Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST).

Berbić je naveo da je inženjerstvo kreativna primjena znanosti, matematičkih metoda i inovacija pri projektovanju, izgradnji i radu procesa i organizacija, za dobrobit lokalnih zajednica i života uopće.

Dodao je da inženjerstvo obuhvata širok raspon više specijaliziranih područja, s posebnim naglaskom na određene primijenjene nauke i inovacije, te aplikacija koje danas koristimo u kreiranju poticajnijeg savremenog okruženja.  

"Ovo je najveći i najrespektabilniji edukacioni i networking događaj koji objedinjuje sve inženjerske struke u BiH, okrenut ka budućnosti i svemu onome što jeste razvoj u samoj svojoj srži. Od nove ekonomije do novog koncepta življenja", istakao je Berbić.

Teme koje će biti razmatrane na sedmici inženjerstva su: industrija 4.0, robotika, pametni gradovi, IoT (Internet of things), blokchain tehnologije inovacije i HUB-ovi, te alternativni izvori energije.

"Najveće kompanije i ljudi koji ih čine takvima, uz gradonačelnike i inženjere javnih preduzeća i njihovih sektora razvoja, predstavnici akademske zajednice, profesori i studenti, te inovatori i pojedinci,  dio su ovog svojevrsnog događaja gdje ćemo svi zajedno izaći upoznati o trendovima savremenog i naprednog svijeta, ali i o konkurentnosti najuspješnijih kompanija u BiH. Vidjet ćete da i Bosna i Hercegovina ima šta za pokazati i ovo je poruka optimizma i razlog više za ostati i raditi ovdje", kazao je Berbić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti