Preduzeća u FBiH u problemima jer se nisu preregistrovala: Više od sto firmi ne može da radi

22.12.2009. 12:20 / Izvor: Nezavisne novine
Preduzeća u FBiH u problemima jer se nisu preregistrovala: Više od sto firmi ne može da radi

Više od stotinu preduzeća u FBiH ne može normalno da radi jer se nisu preregistrovala u skladu sa zakonom o privrednim društvima, a zbog toga ispašta hiljade radnika, upozorio je Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dodao je da veliki broj firmi, kako bi ispunile ovu zakonsku obavezu, čeka izmjene Zakona o privednim društvima kojima se, između ostalog, produžava rok za preregistraciju.

Rok za preregistraciju je istekao prošle godine, a izmjene zakona početkom ove godine nisu prihvaćene u Parlamentu FBiH.

"Produženje roka je neophodno da bi se firme uskladile sa zakonom i promijenile status. Nemoguće je u kratkom roku to uraditi, firme nemaju ni kadrova. Više od stotinu firmi ima problema jer se bez preregistracije ne mogu pojaviti na tržištu, ne proizvode, ne mogu na berzu. Ispaštaju radnici. Menadžment treba pitati zašto se firme nisu ranije uskladile sa zakonom", rekao je Biber.

Jedna od firmi koje čekaju preregistraciju je fojnička "Šipad Vranica".

"Preregistracija je neophodna da bi mogli otići u privatizaciju. Kroz privatizaciju bi bila pokrenuta proizvodnja i radnicima bi bio uvezan staž", kazao je direktor "Šipad Vranice" Nikica Markija.

Staž čeka oko 300 radnika, i to onih koji su ostali u Vranici, te radnici koji su iz ove firme prešli u Šipad Fojnicu, čiji je suosnivač Šipad Vranica i koja je kasnice otišla u stečaj. Markija je istakao da je akte preduzeća do 2005. godine trebalo uskladiti sa zakonom, ali to raniji direktori nisu učinili, a novi problemi su procedure u Vladi Srednjobosanskog kantona i greške notara zbog kojih se tri puta vraća sa suda dokumentacija.

Na preregistaciju više od dvije godine čeka i Geodetski zavod, koji sa državnog nivoa treba preći na federalni. Radnici Zavoda štrajkom osim plata i doprinosa, traže preregistraciju. Iako su nedavno počeli da rade na jednom poslu kao podizvođači, bez preregistracije ne mogu dobiti velike poslove.

Zbog neproduženja roka za preregistraciju neizvjesno je da li će i kada radnici Vazduhoplovnog zavoda Orao Rajlovac početi da rade.

Alija Remzo Bakšić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH istakao je da pitanje preregistracije mora biti hitno riješeno. Kazao je da dolazi u pitanje upis vrijednosti nekretnina koje bi bile stavljene pod hipoteku prilikom uzimanja kredita, a kroz kredite bi firme mogle ispuniti neke obaveze ili imati obrtni kapital potreban za veće poslove kroz koje bi ostvarile dobit i odatle vraćale dugove.

"Kompanije nisu ranije vršile preregistaciju vjerovatno zato što, kada najavite promjenu zakona, čeka se novi zakon da se ne bi dva puta morale preregistrovati", dodao je Bakšić, napomenuvši da zakon tretira i prelazak kompanija iz društva ograničene odgovornosti u dioničko društvo, a tu promjenu treba izvršiti 60.000 firmi.

Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i izvršni direktor firme "Centrotrans", rekao je da firme rade i bez preregistracije, ali je u pitanju to što se onemogućuju normalne aktivnosti. Naveo je i da "Centrotrans" po zakonu treba da pređe u dioničko društvo, ali da su tražili da se ova obaveza prolongira za dvije godine što je i bilo predviđena u izmjenama zakona.

Stipo Buljan, sekretar Ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH, kaže da su izmjene zakona rađene da bi se pomoglo firmama i da bi one dobile popravni rok za usklađivanje sa zakonom.

Dodao je da će Ministarstvo vidjeti šta može uraditi u vezi sa ovim pitanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti