Preduzeće "Samax" iz Banja Luke privodi kraju pripreme za prodaju automobila po subvencionisanim cijenama: Predugovori za punta od 10. augusta

30.07.2009. 09:03 / Izvor: Nezavisne novine
Preduzeće 'Samax' iz Banja Luke privodi kraju pripreme za prodaju automobila po subvencionisanim cijenama: Predugovori za punta od 10. augusta

Građani koji su zainteresovani za kupovinu punta po subvencionisanoj cijeni od 10. augusta moći će potpisati predugovor u banjalučkoj firmi "Samax", ovlaštenom dileru "FIAT automobila Srbija", kako bi kod banaka mogli aplicirati za kredite po diskontnim kamatnim stopama.

"Prvi kontingent punta actual, koji je predmet ove subvencije, biće isporučen početkom septembra", najavio je Saša Čudić, direktor "Samaxa".

Ovaj automobil, kojeg proizvodi kragujevačka fabrika "FIAT automobili Srbija", zahvaljujući subvenciji od 1.000 eura, koju obezbjeđuje Vlada RS, koštaće 5.999 eura, a troškove transporta u iznosu od 613 eura snosiće Vlada Srbije. Čudić je objasnio da je u cijenu uračunat PDV, dok kupac sam plaća troškove carinskog evidentiranja.

Građani će punta moći kupiti na kredit s rokom otplate od sedam godina i kamatnom stopom od 3,7 odsto, odnosno 4,5 odsto u zavisnosti da li se odluče za UniCredit ili Komercijalnu banku, s kojima je Ministarstvo finansija RS potpisalo ugovore za realizaciju ovog aranžmana. Kamatna stopa je različita, jer UniCredit banka zahtijeva žiranta, dok Komercijalna banka nudi kredite bez jemaca.

Prodaja će se obavljati po sistemu "staro za novo", a Čudić objašnjava da je prvi korak u proceduri potpisivanje predugovora u "Samaxu", nakon čega vlasnik svoj stari autombil odvozi u reciklažni centar.

"Iz reciklažnog centra treba uzeti potvrdu da je vozilo reciklirano, a nakon toga se automobil odjavljuje u policiji. Posljednji korak u ostvarivanju prava na subvenciju je dolazak kupca u "Samaxsov" centar s potvrdama o reciklaži i odjavi vozila kako bi bio zaključen ugovor", ističe Čudić.

Kupci punta mogu biti vlasnici bilo kojeg modela automobila proizvedenog prije 1. januara 1999. godine, koji ne ispunjava ekološke standarde euro 3. Uslov je da je automobil u voznom stanju i da mu registracija ističe poslije 1. septembra 2009. godine. Čudić kaže da ne postoji vremenska odrednica koliko automobil koji se koristi za zamjenu mora biti u vlasništvu budućeg kupca punta.

"Uz snižavanje cijene punta jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je podizanje stepena bezbjednosti saobraćaja uklanjanjem starih vozila sa puteva", kaže on.

U "Samaxu" očekuju da će veoma brzo prodati 300 punta, koliko je za ovu godinu predviđeno Sporazumom o privrednoj saradnji RS i Srbije.

"Prema trenutnim informacijama veliki broj građana zainteresovan je za kupovinu punta i očekujemo velike gužve. Mislim da će ovih 300 vozila predviđenih za ovu godinu veoma brzo "planuti", rekao je Čudić.

Kontingent automobila iz Kragujevca koji će naredne godine biti ponuđen kupcima u RS pod istim uslovima biće utvrđen naknadno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti