Preduzećima iz bivših republika SFRJ produžen rok za podnošenje zahtjeva za udio u kapitalu društvenog preduzeća

16.02.2010. 14:53 / Izvor: Glas Srpske
Preduzećima iz bivših republika SFRJ produžen rok za podnošenje zahtjeva za udio u kapitalu društvenog preduzeća

Preduzeća iz nekadašnjih republika SFRJ trebalo bi najkasnije do 30. juna ove godine da Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za privatizaciju Srbije podnesu zahtjev za sporazumno utvrđivanje njihovih udjela u kapitalu društvenog preduzeća na osnovu unijete imovine.

Kazali su ovo "Glasu Srpske" u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Iako su preduzeća iz bivših republika SFRJ imala rok do kraja prošle godine da podnesu prijedlog o visini udjela u preduzećima u Srbiji čiji su bili osnivači, a čiju imovinu sada koriste srpske kompanije, rok je produžen.

U Investociono-ravojnoj banci RS kazali su da nemaju podatke o visini udjela preduzeća iz RS koja imaju pravo na udio u kapitalu preduzeća u Srbiji, niti da li je neko preduzeće iz RS već podnijelo zahtjev.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije rekli su da su oni za sada primili obavještenja od subjekata koji su uputili zahtjev društvenim preduzećima za utvrđivanje učešća kapitala na osnovu postignutog sporazuma.

"Rok za postizanje sporazuma je 30. septembar ove godine, a prijedlozi preduzeća mogu se bazirati isključivo na finansijskim izvještajima i dokazima o imovini koja se zatekla na teritoriji Republike Srbije zaključno sa 31.12.1990. godine", naglasili su u Ministarstvu.

Među neprodatim preduzećima čiji su osnivači firme sa teritorije nekadašnje SFRJ nalaze se "Agraria", "Metalka-pan", "Šipad", " Drvokomerc ", "Kompas", "Energopetrol", "Biro stroj", "Delta impeks", "Jugoton", "Merkator", "Frank komerc", "Zrno Srem", "Končar", "Beomerkat", "Unis rentakar", "Voće Subotica", "Unisturs", "Atlas turs", "Gorenje servis", "Agrokomerc", "Srbotehna", "So produkt", "Poljokomerc", "Transjugšped", "Gavrilović eksport-import" i "Naprijed",

Komentarišući način na koji će se podijeliti imovina, u Ministarstvu su istakli da se imovina ovih preduzeća ne dijeli, već se utvrđuje učešće u kapitalu na osnovu unijete imovine i time se stiče pravo na kapital.

"Ovo pravo stiče se srazmjerno učešću imovine subjekta iz bivše SFRJ u imovini društvenog preduzeća, što bi teoretski značilo da, ako od 1990. godine do danas nije bilo novih ulaganja od strane društvenog preduzeća, moglo bi se utvrditi da je učešće kapitala iz bivše SFRJ u procentu od 100 odsto", pojasnili su u Ministarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti