Vijesti

Preduzećima iz RS dodijeljena sredstva za uvođenje sistema kvaliteta: Za uspostavljanje standarda 600.000 KM

11.12.2009. 08:45 / Izvor: Fokus

Pomoćik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, Milan Cvijić, potpisao je 10. decembra 2009. godine s predstavnicima 80 preduzeća ugovore o dodjeli podsticajnih sredstava za uspostavljanje sistema kvaliteta prema seriji standarda ISO, te za dobijanje CE znaka. Po tom osnovu, 80 preduzeća dobilo je sredstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

Uspostavljanje navedenih standarda, preduzećima olakšava poslovanje s inostranim partnerima.

"Najvažnije jeste serija standarda ISO 9000, kojim se reguliše sistem menadžmenta kvaliteta. Važi za sva preduzeća, bez obzira na veličinu i vrstu djelatnosti", kazao je Cvijić.

Milka Latinčić, načelnik Odjeljenja za mala i srednja preduzeća u ovom ministarstvu, rekla je da su dodijeljena sredstva namijenjena za plaćanje konsultantskih usluga, te da su preduzeća najviše dobila deset hiljada KM, najmanje pet hiljada KM, a u prosjeku sedam i po hiljada KM.

"Da bi dobila navedena sredstva preduzeća moraju imati sjedište u RS, zapošljavati do 49 radnika, imati izmirene sve obaveze prema budžetu. Njihova osnovna djelatnost trebalo bi da bude i proizvodnja ili proizvodno-uslužna djelatnost, da posluju s dobiti i imaju kvalifikovane kadrove za implementaciju sistema kvaliteta. Prednost su imali izvoznici i preduzeća koja u planu imaju povećanje broja zaposlenih", pojasnila je Latinčićeva.

Preduzeća koja su dobila najveći iznos sredstava, deset hiljada KM jesu "Milkus" Pale i "Safir" Gacko.

Direktor "Milkosa", Đurađ Đivić, kaže da će im novac poslužiti za unapređenje rada i širenje posla.

"Bavimo se preradom i plasmanom sekundarnih sirovina, izvozimo na tržište EU pa i šire. Zapošljavamo oko 60 radnika, radimo širom RS, pa će nam sredstva znatno doprinijeti u poslovanju", kazao je Đivić.

Žarko Milinković, direktor "Safira", preduzeća koje se bavi proizvodno uslužnom djelatnosti i građevinarstvom, takođe kaže da će podsticaji biti veliki doprinos poboljšanju kvaliteta rada.

Firma "Tri best" iz Banje Luke, koja najvećim dijelom proizvodi liftove, podsticajna sredstva iskoristiće za uvođenje CE znaka.

"Među prvima smo 2002. godine dobili podsticajna sredstva za ISO standarde. Certifikat smo produžili 2008. godine i u okviru planova shvatili da nam je važan i CE znak, jer liftove planiramo plasirati na tržište u zemlje okruženja", kazao je direktor ovog preduzeća, Branko Đuđić.

Na javni poziv ove godine prijavilo se 104 preduzeća, a uslove je ispunilo 80 malih preduzeća. Od preduzeća koja su ispunila uslove 24 su iz metalne industrije, 12 iz drvoprerađivačke i proizvodnje namještaja, 18 iz prehrambene, 14 iz ostalih proizvodnih djelatnosti, a 22 preduzeća iz proizvodno-uslužne djelatnosti. Ministarstvo ova podsticajna sredstva dodjeljuje od 2005. godine i do sada je ukupno dodijeljeno 1.975.190 KM za 279 malih preduzeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti